Nieuws/Wat U Zegt
2133988
Wat U Zegt

’Aandacht voor overlevers’

Een schrijver stoort zich eraan dat de vele ’overlevers’ van kanker die gebukt gaan onder de blijvende bijwerkingen van chemo en bestraling, nauwelijks aan bod komen bij de inzameling van geld voor meer onderzoek ter bestrijding van deze ziekte (WUZ 6/6). Cees Phielix vindt dat overleven voorop staat.

Bij de inzamelingscampagnes dient men echter prioriteiten te stellen als het gaat om de verdeling van aandacht. Overleven staat voorop. Dat wil niet zeggen dat er daarnaast niets gebeurt. Er zijn wel degelijk onderzoeken zijn naar de bedoelde bijwerkingen. Er is dus wél aandacht voor de ‘overlevers’, zij het dat men het niet meteen van de daken schreeuwt. Een goed voorbeeld daarvan is het onderzoek naar het zogenaamde chemobrein waarbij onder andere geheugenverlies en concentratieverlies een hoofdrol opeisen. Maar ook hier geldt dat onderzoeken veel tijd vragen.

Hoe ongemakkelijk alle bijwerkingen in de tussentijd ook zijn en hoe lang oplossingen nog uitblijven, als ’eigenaar’ van zo'n chemobrein, en dus als ervaringsdeskundige, heb ik inmiddels geleerd mijn zegeningen te tellen: ik leef nog! Meer en intenser dan ooit!

Cees Phielix