2138644
Wat U Zegt

Trump krijgt staalheffing keihard terug

Zo ondertussen staan we niet meer zo versteld van de gekke fratsen waar de Amerikaanse president Donald J. Trump toe in staat is, schrijft Floor Eijken. Zoals bijvoorbeeld zijn besluit om een importheffing in te stellen voor Europa.

Dit zal niet alleen grote gevolgen hebben voor de EU maar het zou wel eens de hele wereldeconomie kunnen beïnvloeden. Afgelopen maart kondigde president Trump de heffing van 25% op staal en aluminium al aan, maar die is voor ’bevriende landen’ al een paar keer uitgesteld.

Naar mijn mening is Trumps besluit voor een importheffing simpelweg dom. De Europese economie gaat er wellicht op achteruit, maar Europa is misschien nog niet eens het grootste slachtoffer. Op langere termijn zijn dat volgens mij de Amerikanen zelf. Er is namelijk onlangs door de BBC aangetoond dat de VS maar liefst vier keer meer staal importeert dan exporteert. Een hogere staalprijs zou dus voor Amerikaanse bedrijven een verslechtering van hun concurrentiepositie betekenen. Ook zal Europa op haar beurt zelf importheffingen gaan invoeren, waardoor spullen uit de VS duurder worden en wij minder importeren.

Al met al een gevalletje ’wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in’.

Floor Eijken, Kampen