Nieuws/Wat U Zegt
2141670
Wat U Zegt

Deelnemers: liegen over verhouding op werk is fout

Uitslag stelling: Affaire op werk splijtzwam

De meningen van de stellingdeelnemers zijn sterk verdeeld of een stiekeme relatie op je werk mag: 47 procent vindt van wel en 48 procent is er tegen. De affaire tussen GroenLinks-partijvoorzitter Marjolein Meijer en Kamerlid Rik Grashoff is de aanleiding.

Zij hadden vóór de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 al een relatie met elkaar en hadden dit verzwegen voor de partijtop.

De meeste deelnemers vinden niet dat dit verzwijgen de geliefden extra zwaar aangerekend moet worden omdat zij publieke figuren zijn. Wel vinden ze het ethisch onjuist, omdat Meijer hiërarchisch gezien als partijvoorzitter ’boven’ Grashoff zou staan. Ze zou hem bijvoorbeeld hebben kunnen bevoordelen door hem hoger op de lijst te zetten.

Een respondent: „Een relatie op de werkvloer moet kunnen, maar in de politiek ligt het nou eenmaal een stuk gevoeliger, vooral als de een over de ander moet oordelen. En op liegen staat natuurlijk de doodstraf.” Een stemmer, die er de humor er wel van inziet. „Dat Grashoff op plek 5 is gekomen, lag natuurlijk aan zijn prestaties tussen de lakens.”

Binnen GroenLinks-gelederen was de relatie weliswaar bekend, maar het tweetal had - na zoenend te zijn betrapt - gelogen over de start van hun affaire. Dat vinden de meesten onvergeeflijk. „Het probleem is niet de verhouding, maar dat ze erover hebben gelogen”, vindt een deelnemer. „Ik snap dat je zoiets geheim houdt, maar als je er direct naar wordt gevraagd, kom dan wel met de waarheid.”

Aan de andere kant hadden beiden al relaties toen ze samen iets kregen. Driekwart van de stemmers vindt het dan wel voorstelbaar dat je een affaire verzwijgt. Bijna iedereen kan zich voorstellen dat mensen op het werk verliefd worden op elkaar. Respondenten denken echter niet dat de vonk in politiek Den Haag sneller overslaat dan in andere werkomgevingen. „Relaties op de werkvloer leveren altijd problemen op”, meent iemand die werkzaam is in HRM. „Je moet dit altijd direct aanpakken, het verziekt de werksfeer. Dus één van de twee geliefden moet vertrekken.”

Een krappe meerderheid vindt het goed dat Grashoff de politiek verlaat na het uitkomen van deze affaire. Meer stemmers vinden het verstandig dat Meijer aftreedt als voorzitter. De meesten menen dat de GroenLinks-politicus moet afzien van wachtgeld omdat zijn vertrek aan hemzelf is te wijten.

Velen vinden dit een typisch geval van ’eigen schuld, dikke bult’. „Het is niet geoorloofd, dus dan weet je dat je de klos bent als het uitkomt”, vindt iemand. „Gewoon naar de UWV en solliciteren, net als iedere andere gewone burger”, aldus een ander. „Als je wordt betrapt, dan moet je niet janken, een grote jongen zijn en zelf de consequenties dragen.”

Of de affaire schadelijk is voor GroenLinks, daarover zijn de respondenten het onderling niet eens. De ene helft denkt van wel, de andere helft juist van niet. Eén van hen vindt deze affaire tekenend voor het gebrek aan openheid in de partij. „Iedereen wist het, maar durfde niks te zeggen. Daaruit blijkt wel dat mensen zich binnen GroenLinks mensen zich niet veilig voelen.” Anderen denken dat het leiderschap van Klaver wankelt. „Als Meijer en Grashoff zich zo gedragen, betekent het dat Klaver toch niet het overwicht heeft van een leider.”