Nieuws/Wat U Zegt
2153942
Wat U Zegt

’Jacht op leden nazi-eskaders komt wel laat’

Duitsland gaat nu eindelijk eens werk maken van de jacht op de doodseskaders die hebben huisgehouden in de Tweede Wereldoorlog.

Als reden dat het nu pas gebeurt wordt opgegeven dat Duitse justitie traag is. Aan de zogeheten Einsatzgruppen, paramilitaire doodseskaders, moeten honderdduizenden nazi’s hebben meegedaan. Dit gezien de vele kampen in Duitsland en andere landen en de vele SS-eenheden, die ook speciale opdrachten hadden. Dat het zoveel personen zijn, kun je wel nagaan want aan het einde van de oorlog werden gewone Hamburgse politieagenten opgeroepen en deze eenheid heeft een volledig dorp in Polen uitgemoord.

Stel nu dat Duitse justitie direct na de oorlog was begonnen met het opsporen van die misdadigers. Onbegonnen werk en dan bleef Duitsland natuurlijk steeds in een kwaad daglicht staan door al die rechtszaken. Dus daarom maar om de zoveel jaar iemand oppakken en veroordelen en wat veelal ook nog geen Duitsers waren.

Van die honderdduizenden zijn er niet veel meer, maar het is volgens de Duitse justitie tijd om alsnog die inmiddels ’negentigers’ te gaan veroordelen. Terecht natuurlijk, maar wel aan de late kant.

Alle Tamminga,

Vries