Nieuws/Wat U Zegt
2159020
Wat U Zegt

’Referendum leeft niet in Nederland’

Het is GeenStijl niet gelukt om de benodigde 300.000 handtekeningen op te halen om een referendum te kunnen organiseren in verband met orgaandonatie. Kun je nu zeggen dat het referendum niet leeft? Ja eigenlijk wel, conludeert Johan de Cleck.

Bij het eerste referendum was de opkomst heel laag, rond de 35 procent. Het tweede referendum werd gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen gehouden, waardoor je je kunt afvragen of de opkomst anders ook zo hoog was geweest.

Nu halen de organisatoren, ondanks de vele protesten die je op internet leest tegen orgaandonatie, niet eens de helft van de benodigde 300.000 handtekeningen voor een referendum over dit onderwerp.

Dus kun je de conclusie trekken dat het referendum niet leeft en dat de meesten blijkbaar geen probleem hebben met de nieuwe donorwet, anders waren toch minimaal de 300.000 handtekeningen wel binnengesleept?

Ik vraag me af hoeveel mensen die het niet eens zijn met deze conclusie, zelf wel getekend hebben voor het laatste referendum over orgaandonatie.

Ik zeg niet dat ik tegen referenda ben, maar als je eerlijk bent moet je toch toegeven dat het gewoon niet leeft in Nederland.

Johan de Cleck

Den Helder