2163086
Wat U Zegt

’Alleen voetgangers op pont’

Ik heb een goed idee als alternatief voor bruggen over het IJ: De stad kan zich de kosten van nieuw aan te leggen bruggen besparen want die zijn simpelweg niet nodig. Sterker nog, die zijn mensonvriendelijk, schrijft Wilma Zomer.

Wie wil zich nu dagelijks in weer en wind begeven op 11 meter hoogte boven het IJ? Mensen met kleine kinderen op de fiets, mensen die gehandicapt of anderszins slecht ter been zijn of die veel bagage vervoeren zullen zeker niet blij zijn om die lange aanloop naar en van de brug te nemen. De af te leggen afstand wordt immers veel langer dan alleen de breedte van het IJ?

Waarom worden tijdens de oversteek van het CS naar Amsterdam Noord en vice versa de voetgangers niet gescheiden van de fietsers en bromfietsers. Een tunnel ligt er al. Als die nu wordt gebruikt voor de fietsers, brommers, scootmobiels etc. dan kunnen de ponten achter het CS voor de volle 100% gebruikt worden voor alleen voetgangers. Zo kunnen er wel twee keer zoveel voetgangers tegelijk mee dan nu het geval is. Het op en afstappen zal veel vlotter gaan waardoor er minder tijdverlies optreed. Voetgangers hebben geen last meer van de uitlaatgassen van reeds op de pont gestartte motoren.

Alles wat door de tunnel gaat kan in een continue stroom lekker vlot doorrijden want daar is dan geen wachttijd meer. Voetgangers door de tunnel sturen vind ik in zekere zin oneerlijk. We hebben het hier over het openbaar vervoer en dan kun je de mensen toch niet letterlijk laten lopen van het ene stadsdeel naar het andere. Voor dagjesmensen misschien leuk maar absoluut niet voor het woon-werkverkeer.

Wilma Zomer, Amsterdam Noord