Nieuws/Wat U Zegt
2195005
Wat U Zegt

Geen verlof daders na goed gedrag

Justitie, ons onvolprezen ’strafrechtbedrijf’ vraagt weer eens de aandacht. Als je rooft, steelt, moord, mishandelt, verkracht of fraudeert, faciliteert onze overheid al je rechten, stelt Kees Lemmens.

Nu komt minister Dekker (Rechtsbescherming) met het idee gestraften hun verlof te laten verdienen door goed gedrag te tonen tijdens hun penitentiaire verblijf. Dekker zou wat mij betreft beter gewoon kunnen zeggen: het gevang is je als straf opgelegd, door een keuze die je eerder zelf hebt gemaakt Dus zitten en blijven zitten. Als je je goed gedraagt dan hoef je niet eerder verlof te krijgen. Daders moeten de consequenties van hun daden dragen.

En heren rechters: Laat advocaten eens een toontje lager zingen in het behartigen van de belangen van hun cliënt en laat ze wat minder de nadruk leggen op ’verzachtende’ omstandigheden die hun cliënt tot hun daad heeft gebracht. En heb wat meer oog voor de slachtoffers.

De officieren van justitie vertegenwoordigen het openbaar ministerie en de samenleving. Ze zijn niet op hun achterhoofd gevallen. Als zij een crimineel voor de rechter brengen dan weten zij heus wel hoe hoog een straf kan zijn. Feit bewezen? Gewoon geëiste straf opleggen. Simpel.

Kees Lemmens, Huissen