Nieuws/Wat U Zegt
2213765
Wat U Zegt

’Minister moet uitzondering maken’

Met verbijstering leest Nelly Pavias als oud-lerares Frans havo/vwo dat de vmbo-examens op twee vmbo-scholen in Maastricht ongeldig zijn verklaard vanwege het feit dat alle 354 leerlingen op deze twee scholen hun schoolexamens niet hadden afgerond.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren in Nederland? De know-how rond het verloop van de vmbo-examens was toch al vanaf het jaar 2000 bekend op alle scholen? De interim-directeur Loek de Veen van één van de twee scholen schuift, als eindverantwoordelijke, de schuld door naar de docenten. Maar uiteindelijk moeten na invoering van de cijfers en controle door de docenten alle cijfers gecontroleerd worden door de directeur, de examensecretaris en de administratie van de school.

De jonge leerlingen betalen buiten hun schuld een hele hoge prijs. Deze jongeren worden nu ernstig in hun toekomstplannen belemmerd.

Ik zou daarom het volgende voorstel aan de minister van Onderwijs willen doen: u zou met uw inspectie deze nare kwestie volgens het principe van ’Nood breekt wet’ kunnen oplossen. Het ligt in uw mogelijkheden om éénmalig een uitzondering op deze regel toe te passen. U zou het Centraal Examen dat de leerlingen al gemaakt hebben buiten de regels om kunnen erkennen.

Nelly Pavias