Nieuws/Wat U Zegt
2215250
Wat U Zegt

Opbouw van pensioenen verplichten

Volgens Annemarie Van Gaal ligt de echte kloof bij de pensioenen niet bij de oudere en jongere generaties maar bij de hoog- en laagopgeleiden. Wat naar mijn idee ontbreekt in de redenering van Van Gaal over het pensioen van laag- en hoogopgeleide mensen, zijn de eigen keuzes en verantwoordelijkheden in het leven, betoogt M. Koot.

Je bepaalt namelijk zelf of je verder leert of stop op een bepaalde leeftijd. Iedereen weet hoe meer papieren je hebt, hoe meer je kunt verdienen c.q. pensioen opbouwen. Daarnaast is het zo dat men pas premie begint te betalen vanaf 25 jaar. Beter zou zijn, direct vanaf je eerste salaris in te leggen voor pensioenopbouw.

Mensen die dus op jonge leeftijd gaan werken beginnen dan eerder met pensioenopbouw dan langstudeerders en kunnen daarmee een stukje vermeend onrecht wegwerken.

In het laatste geval zou pensioenopbouw wettelijk verplicht moeten worden gesteld voor iedereen. Nu zijn er nog veel werkgevers die een relatief hoog salaris betalen, maar het opbouwen van pensioen aan de werknemer zelf overlaten. Die verantwoordelijkheid wordt maar door zeer weinig mensen genomen. Het motto is meestal ’wie dan leeft, wie dan zorgt’!

M. Koot,

Almere