2216236
Wat U Zegt

Uitslag Stelling: Intimidatie nooit toestaan

In felle bewoordingen keuren deelnemers aan de Stelling de toenemende agressie tegen (lokale) politici en ambtsdragers af. „Keihard afstraffen”, vindt iemand, „want een steen door de ruit of je auto in brand gaat je niet in de koude kleren zitten.”

Veel raadsleden, wethouders en burgemeesters krijgen er mee van doen, zo blijkt. Maar liefst een op de drie wordt bedreigd of serieus lastig gevallen. Boze burgers roeren zich op sociale media, criminelen deinzen soms niet terug voor keiharde intimidatie en doodsbedreigingen.

Burgemeester Aboutaleb krijgt op dit moment extra persoonsbeveiliging na een debat met de Rotterdamse Denk-fractie over het toelaten van een barbecue van anti-islamgroep Pegida. In het Limburgse Voerendaal kreeg burgemeester Wil Houben dit voorjaar een vuurwapen op zich gericht door een man met bivakmuts. Hij kon maar net wegkomen.

De schrik zit er al langere tijd in bij de lokale politici, al vindt een aantal van hen dat dat „nou eenmaal bij het vak hoort.” „Ik vind dat die bedreigingen ernstig onderschat worden”, stelt een van de respondenten. De Stelling ’Bedreiging politici bloedserieus nemen’ kan rekenen op 76% instemmende reacties. Iemand signaleert een maatschappelijk probleem: „Sinds iedereen over sociale media beschikt wordt er overal en altijd gedreigd, bedreigd, beledigd etc., meestal anoniem. Zo zit de wereld tegenwoordig in elkaar.”

Nog iemand: „Mensen zijn steeds sneller geïrriteerd. Maakt niet uit waarover. Niemand kan meer tegen een grapje of een opmerking. Elke mening telt en moet tot op het bot verdedigd worden.” En: „De bedreigingen gelden echt niet alleen politici en ambtenaren. We kunnen moeilijk elke burger extra bescherming geven.”

Minister Ollengren (Binnenlandse Zaken) heeft het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur in het leven geroepen. Experts en oud-politici die zelf ook ooit slachtoffer zijn geweest, gaan bedreigde volksvertegenwoordigers bijstaan. Overigens vindt slechts 38% van de stellingdeelnemers zo’n team ook echt nodig. „Het is van alle tijden”, stelt iemand. „Er zullen altijd mensen zijn die zwaar teleurgesteld zijn als de overheid een besluit neemt. De meeste bedreigingen ontstaan uit onmacht. Grote woorden maar verder geen daden”

„Agressie kun je nooit toestaan”, vindt een ander. „Omgekeerd lokt de politiek ook heel vaak ernstige weerstand uit. Men is vooral gericht op eigen baantjes en laat de burger stikken.”

Snel actie ondernemen en altijd melden en aangifte doen, is de beste remedie, zo vindt 83% van de stemmers. „Niet wachten tot er vijf haatmails binnenkomen, maar meteen naar de politie.” En strenger bestraffen? „Dreiging met geweld of doodslag moet sowieso niet getolereerd worden”, vindt iemand. „Zo’n persoon moet een internet- en mailverbod krijg voor 10 jaar. Stemrecht intrekken en verplicht een cursus communicatievaardigheid.” „We hebben vrijheid van meningsuiting”, benadrukt een ander.

Meest zorgwekkende is, zo vindt 81% van de respondenten, dat bedreigde politici aangeven dat het risico op agressie en geweld wel degelijk hun beslissingen beïnvloedt. Een van de reacties: „Corruptie ligt op de loer als de angst regeert. Keihard aanpakken, want dit brengt onze democratie in gevaar.”