2229603
Wat U Zegt

Lezersbrief

’Utopia is zo herkenbaar...’

Utopia blijft een utopie. Op tv herken je in het klein wat er gebeurt in onze samenleving, en daar word je niet vrolijk van, stelt Joke van Leeuwen.

Nu we door de publieke zenders worden overspoeld door voetbal, kijk je ook eens naar een ander programma. Zo kwam ik op de uitzending van Utopia. Een groep van verschillende mensen gaan daar een droomwereld, een Utopia creëren.

Het is en blijft televisie, waar kijkcijfers belangrijk zijn, maar toch blijkt al snel, dat Utopia een utopie blijft. Je herkent de verschijnselen van onze huidige maatschappij. Zo zie je duidelijk het verschil tussen hoog- en laagopgeleiden.

Voorbeeld: de technische man, die zich kapot werkt, maar wel vooruit kijkt en denkt aan een goed onderkomen voor de winter. De student, die denkt, dat hij deskundig is op financieel gebied, maar wel de medebewoners verkeerd voorlicht of oplicht om zijn eigen idee door te zetten. De eindeloze discussies. De ruzies. Zo herkenbaar in de echte maatschappij. Al in 1516 schreef Thomas Moore uit onvrede over de politieke situatie in zijn land zijn boek over een ideaal land: Utopia. Ook hij erkende, dat het een utopie bleek te zijn...

Joke van Leeuwen, Amersfoort