Nieuws/Wat U Zegt
2246095
Wat U Zegt

’De geschiedenis herhaalt zich’

De energietransitie van gas naar elektra roept bij Jan Wallenburg herinneringen op aan vroeger toen de tv-antennes van het dak moesten en iedereen kabel kreeg...

De Groningers zijn blij dat we stoppen met gas uit de grond pompen, en dat begrijp ik ook nog wel. Maar de geschiedenis herhaalt zich, want jaren geleden moesten de antennes van het dak.

En kwamen er bedrijven die de kabel exploiteerden waar we op aan gesloten moesten zijn en dat zou goedkoper zijn, nou dat zien we. Het wordt elk jaar duurder en de programma’s zijn niet om aan te zien.

De nieuwe trend: de betere programma’s zitten achter de decoder en dat wordt dan nog duurder.

En nu, de nieuwe trend: dan maar geen gas. Maar wat horen we nu al, de elektriciteit word duurder. Het zogeheten ’capaciteitstarief’ stijgt van 150 euro naar zo’n 300 euro per jaar per aansluiting, zo voorspelt Han Slootweg van de TU Eindhoven, tevens verbonden aan netbeheerder Enexis. Er zijn maar een paar netbeheerders in ons land, zoals Enexis, dus je bent aan hen overgeleverd. Precies zoals destijds aan de kabelexpolitanten in de jaren zeventig, toen er geen antennes meer op het dak mochten staan.

Jan Wallenburg, Best