2256319
Wat U Zegt

Klimaatfeiten liegen nou eenmaal niet

Het is nu al een tijdje weer erg droog in Nederland. De verwachting is dat dit steeds vaker gaat gebeuren en langer, stelt Johan de Clerck.

Er is nu weer Code Rood voor veel natuurgebieden. Tel daarbij op de vele regen in zeer korte tijd dat de afgelopen jaren steeds meer voorkomt, de modderstroom in Limburg vorige maand, alsmede het ene na het andere warmterecord wordt dit jaar verbroken. Dan kan je ondertussen wel stellen dat de wetenschappers die dit jaren geleden al voorspelden, groot gelijk hadden en dat de klimaatsceptici ongelijk hebben. De feiten liegen nou eenmaal niet.

En nu? Ik denk dat mensen eens moeten nadenken. De waarheid ligt in het midden; natuurlijk speelt de mens een grote rol hierin. Wat de mens met de natuur heeft gedaan in de afgelopen eeuw sinds de industriële revolutie is niet misselijk en zaken zoals ontbossing gaan nog steeds door, maar Moeder natuur zelf is natuurlijk ook aan verandering onderhevig.

Nederland is een klein landje en ik denk dat wij al veel doen. Het is tijd dat de grote landen nu meer moeten doen. China en India zijn al op de goede weg, maar er moet nog meer gebeuren willen wij een gezonde aarde aan onze kleinkinderen achterlaten.

Johan de Clerck,

Den Helder