2258336
Wat U Zegt

Uitslag Stelling: Zwaarwichtig probleem

De stelling ’Dik zijn is iemands eigen schuld’ wordt door 53% van de deelnemers onderschreven. „Als ik zie hoeveel en wat mensen eten, en wat ze hun kinderen toestaan te eten, komt veel overgewicht echt door henzelf”, klinkt het streng.

Zwaarlijvigheid als volksvijand nummer één. Artsen spreken van een „verschrikkelijk alarmerend probleem.” De jongste cijfers liegen er niet om. De helft van de bevolking heeft overgewicht, 13% is gevaarlijk dik en zeker 100.000 mensen lijden aan ’morbide obesitas’ met alle nare gezondheidskwalen van dien. Velen hebben Nederland in de voorbije jaren dikker en dikker zien worden. „Ieder voorjaar schrik ik als de jassen uit gaan en alles weer in volle glorie te zien is”, stelt iemand.

De medische wereld trekt terecht aan de bel, vindt 82% van de stellingdeelnemers. „Iedereen weet het, maar er gebeurt niets. Er gaan straks misschien wel meer mensen dood aan overgewicht dan aan honger, dat zou toch afschuwelijk zijn.”

„Het wordt ons ook wel erg makkelijk gemaakt om dik te worden en te blijven”, schrijft een stemmer. „Aan de andere kant, je hóeft die kroket niet op te eten, toch?”

Uiteraard past nuancering: niemand streeft doelbewust een extreem dik lichaam na. „Simplisten heb je altijd die denken dat het altijd zijn/haar schuld is, maar er zijn ook mensen die een erfelijke ziekte hebben of bij wie de schildklier de boosdoener is.” Reacties op de stelling zijn soms heftig: „Furieus ben ik, wat een ontzettend domme kortzichtigheid!”

„Het echte probleem is dat magere medemensen de dikke medemens vaak als ’eigen schuld, dikke bult’ beschouwen”, zegt iemand. „Van veel medicijnen word je ook dik. Niet te snel oordelen dus.”

Voorstanders denken daar anders over: „Mensen met fors overgewicht trekken zich weinig aan van alle adviezen. Totdat het te laat is. En dan is het klagen en jammeren.”

De voedselindustrie is volgens 81% van de respondenten (mede)schuldig aan het probleem. „Al ons voedsel wordt vol gestopt met suiker en het voedsel wat wél gezond is, is vaak te duur.” En: „Sinds er kant-en-klaarmaaltijden zijn, is het mis. In deze jachtige tijd duurt het vaak te lang om goed eten klaar te maken en kiest men vaak voor de snelle hap.”

Betere voorlichting helpt. „Mensen bewuster maken van het nut om echt te koken. Niet alles uit pakjes en zakjes gebruiken”, schrijft iemand. „Je hoeft geen wasbord te hebben”, stelt een ander. „Maar elke dag een half uurtje wandelen en minder eten kan best.” En: „Eten om te leven, niet leven om te eten.” Stemmers maken zich druk over stijgende zorgkosten. „Geen dure behandelingen voor vreters, rokers en verslaafden”, klinkt het harteloos. Een enkeling ziet ook voordelen: „Te dikke mensen worden niet oud, dus minder AOW en pensioen.”

„Ingrijpen op de voedingsmiddelen die te koop zijn”, vindt iemand. „Minder suiker en koolhydraten toestaan. Deze producten zorgen ervoor dat je steeds honger krijgt.” Een andere suggestie: „Zet net als bij tabak plaatjes op voedsel dat slecht voor je is.” De overheid moet snel met oplossingen komen vindt 57%. „Ouders die kinderen overladen met snoep en junkfood. Daar moet de aandacht naar uitgaan.” Sommigen voelen de bui hangen: „Het kabinet zal er wel een vettaks opgooien…”