2261271
Wat U Zegt

Lezersbrief

’Jeugd bezwijkt onder constante druk’

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De voortdurende druk om te presteren drijft jongeren tot zelfmoord, denkt Frans Boomer.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Vorig jaar heeft het schrikbarend aantal van 81 jongeren tussen 10 en 20 jaar zichzelf van het leven beroofd. Deskundigen grijpend vertwijfeld naar het hoofd en hebben geen idee waar deze plotselinge toename van zelfmoorden zijn oorsprong vindt.

Ik wijt het aan de individualisering van de maatschappij en de toenemende prestatiedruk op jongeren door ouders en hun omgeving. Jongeren zijn voornamelijk met zichzelf en hun mobiel bezig, kennen geen saamhorigheidsgevoel meer en onderlinge communicatie is er nauwelijks.

Jongeren hebben te lijden onder de druk boven hun vermogen te presteren en dit, gevoegd bij de pesterijen van leeftijdgenoten via sociale media, leidt dit tot gevoelens van faalangst en depressiviteit.

Door de onderling gebrekkige communicatie kunnen of willen jongeren bij niemand terecht met hun angsten en depressieve gevoelens.

Dit resulteert in diepe eenzaamheid en wanhoop, en het gevoel alleen te staan in een vijandige wereld, waarin niemand meer naar je luistert.

Op zo’n moment denken sommige jongeren dat de wereld beter af is zonder hen, want ze beschouwen zichzelf als compleet waardeloos.

Frans Boomer,

Nieuwegein