Nieuws/Wat U Zegt
2263407
Wat U Zegt

Deelnemers wassen auto voorlopig niet uit besparing

Uitslag stelling: ’Er is drinkwater genoeg’

Driekwart van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt het logisch om tijdens deze droogte zuiniger te doen met drinkwater. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft Nederlanders opgeroepen om minder water te gebruiken.

Eén van de stemmers vindt dat burgers meer betrokken zouden moeten worden bij dit soort oproepen. „Laat zien hoe het met de watervoorraden is gesteld en maak inzichtelijk welke problemen er kunnen zijn. Zo overtuig je burgers ervan dat omgaan met schaars water een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.”

Ruim meer dan de helft van de stemmers gaat gehoor geven aan de oproep van de minister, maar sommigen zijn het er niet mee eens. „Het bedrijfsleven verknoeit heel veel drinkwater. Daar is veel meer te winnen. Dit is weer burgertje pesten.” Een ander: „Oproepen tot zuinigheid wekt altijd wrevel. We betalen toch immers voor ons water?”

De meesten laten het voorlopig om de auto te wassen. Het minder sproeien van de tuin is de op één na populaire waterbesparingsmaatregel. „Onze tuin moet het maar even met wat minder water doen”, zo reageert een stemmer. Toch gaan veel stemmers toch wel met gieter en tuinslang in de weer. „Ik heb veel dure planten. Als ik niet sproei, gaan ze dood en dan moet ik nieuwe kopen. Daarvoor is ook weer veel water nodig.”

Ondanks dat respondenten bereid zijn om maatregelen te nemen, denken veruit de meesten niet dat het drinkwater binnenkort ’op’ zal zijn. Iemand die werkt bij een waterleidingbedrijf werkt, stelt ons wat dat betreft gerust. „Er is water genoeg, alleen komen bij intensiever gebruik zoals nu meer buisbreuken voor. Op dit moment draaien de monteurs dubbele diensten, en dat hakt er bij ze in.”

Veel respondenten denken dat de overheid genoeg maatregelen neemt om de droogte de baas te blijven. Maar meer deelnemers zijn eerder bang dat door de droogte bosbranden zullen ontstaan. Menigeen pleit dan ook voor hoge boetes op het stoken van vuur in de vrije natuur. De meesten denken dat de droogte komt door de klimaatverandering. Zorgen maakt een meerderheid zich niet over extreme weersomstandigheden, zoals overvloedige regenval. Een stemmer vindt dat het volgende moet gebeuren: „De landelijke en lokale overheden moeten het belangrijk vinden om tijdens perioden van hevige regenval het water vast te houden voor droogteperiodes zoals nu.” En een ander meent dat er meer bewustwording moet komen. „Je ziet overal sproeiers midden op de dag aan staan, we laten kranen lopen en bossen hebben geen brandcorridors omdat het allemaal ‘natuurlijk’ moet. Blijkbaar moet er eerst een ramp gebeuren.”

De meesten hebben niet veel op met de klimaatdoelen van Parijs om CO2-reductie te halen. Een enkeling is wel overduidelijk voorstander: „Het is de moeite waard snel met fossiele brandstoffen te stoppen. Daardoor worden we minder afhankelijk van het buitenland en wie weet voorkomen we nog hoge kosten.”

Klimaatverandering houdt in dat het weer ongewisser wordt: langdurige droogte wordt afgewisseld door natte periodes met extreme buien. Een meerderheid vindt dat niet vervelend. Een van hen: „Ik vind dit heerlijk weer. Die opwarming kan mij niet snel genoeg gaan.”