2268723
Wat U Zegt

Deelnemers: Zaak Chris Froome tast vertrouwen aan

Uitslag stelling: ’Klap voor de wielersport’

De zaak Froome doet het imago van de Tour de France geen goed. Dat vindt de overgrote meerderheid (87%) van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. De Britse wielrenner werd deze week vrijgesproken van dopinggebruik door het WADA.

Maar er is geen verklaring voor Froome’s te hoge salbutamolspiegel in zijn lichaam tijdens de Vuelta van 2017. Dat zou liggen aan ‘specifieke omstandigheden’, maar welke omstandigheden zijn niet duidelijk en die zijn ook niet opgehelderd. Zo poneert een criticus: „De te hoge waarde van het middel is bewezen. Daarna moet de sporter aantonen hoe dat kan en komt. Froome heeft dat nergens kunnen aantonen.” Volgens de Sky-renner zelf gebruikte hij het middel vanwege astma. Froome heeft wel met tal van wetenschappelijke rapporten kunnen aantonen dat de test op salbutamol niet waterdicht is. Aan het ruim negen maanden durende gehannes tussen de internationale wielerunie UCI, het anti-dopingagentschap WADA en Froome’s baas Sky kwam deze week een abrupt einde met zijn vrijspaak. Deze plotse actie is voer voor verdenkingen. „Nu vlak voor de start (van de Tour) komt er een uitspraak, eerder omdat er een uitspraak moet zijn. Eerdere gevallen werden, bij mijn weten, altijd afgedaan met een voorlopige schorsing. Dit is met Froome niet gebeurd, hij mocht bijvoorbeeld de Giro rijden. Voor de overige renners is dat een frustrerend gebeuren want hier wordt wel onderscheid gemaakt. Slecht voor de geloofwaardigheid”, stelt een koersliefhebber.

Iets meer dan de helft van de respondenten meent dat ASO, de Tour-organisator, de Britse renner ondanks de vrijspraak, toch had moeten weren. Velen staan op het standpunt: „waar rook is, is vuur” en vinden dat Froome niet ’brandschoon’ is. Deze groep meent ook dat wielerkoersen als de Ronde van Frankrijk om het grote geld draaien. „Ik denk dat er flink geld betaald is door Sky”, vermoedt een van de vele sceptici onder de deelnemers. In dit licht bezien knijpt de Tour-organisator ook een oogje toe omdat de grootste ronde van het jaar met de afwezigheid van de sterkste renner op dit moment ernstig gedevalueerd zou zijn.

Bijna een derde van de deelnemers dicht de Brit de meeste kansen toe om de Tour voor de vijfde keer op z’n naam te schrijven. Overigens zou de Sky-renner dan in één jaar twee zware koersen weten te winnen, want hij zegevierde eerder dit jaar al in de Giro, waar Tom Dumoulin tweede werd. Zeker een vijfde van de deelnemers zien in de Nederlandse renner van Team Subweb de voornaamste uitdager van Froome tijdens de Ronde van Frankrijk. Iets meer dan de helft verwacht dat de sympathieke Limburger voor een goed klassement kan rijden, ondanks dat hij ’de Giro in benen’ heeft. En eigenlijk snakt de meerderheid (69%) naar Oranje-succes in de Ronde van Frankrijk, nu de sportfanaten het zonder deelname van het Nederlandse elftal op het WK voetbal in Rusland moeten doen.

Slechts 12 procent van de respondenten vindt dat de lucht rond Froome is geklaard. „Vrijspraak is vrijspraak” , stelt één van hen. En voor anderen in deze groep doet de zaak Froome er helemaal niet toe: „Tour is gaaf. Die kan je niet uitrijden op een aspirientje. Altijd zal er naar hulpmiddelen gezocht worden.”