Nieuws/Wat U Zegt
227530272
Wat U Zegt

’Plan CPB jaagt burger op kosten’

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Huizenbezitters extra laten meebetalen aan wegen en parken? Ruud Scheffer noemt het voorstel van het Centraal Planbureau belachelijk. Dan gaan we dus twee keer bloeden, vindt hij.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Het Centraal Planbureau (CPB) pleit ervoor dat huizenbezitters meer gaan meebetalen aan investeringen waarvan de inwoners rechtstreeks voordeel hebben, zoals wegen, recreatie en publieke voorzieningen (Tel.nl, 28/10). Bij het CPB zijn ze nu echt de weg kwijt!

Voor infrastructuur, wegen, parken en andere openbare voorzieningen wordt door de inwoners/huizenbezitters allang betaald, nota bene! Alle kosten van aanleg worden bij nieuwbouw opgenomen in de exploitatieplannen en verrekend in de grondprijs. Hier verdienden de gemeenten afgelopen decennia vermogens mee. De moeilijker exploiteerbare gebieden (meestal binnen de bebouwde kom) werden ook uit die winst betaald.

Bovendien: de kosten van het onderhoud van de voorzieningen zitten allang in de gemeentebegrotingen, onder andere gevoed met de onroerendezaakbelasting (ozb), algemene uitkeringen en dergelijke.

Voor de provincies geldt hetzelfde. Met argumenten van dezelfde strekking als nu die van het CPB, is ons de opcenten motorrijtuigenbelasting verkocht. Het CPB mag van mij worden opgedoekt. Het klopt nooit wat zij beweren.

Ruud Scheffer,

Kaatsheuvel