2282971
Wat U Zegt

’Fietspaden alleen voor fietsers’

Boudewijn de Groot vertolkte in de vorige eeuw het vermaarde lied De eenzame fietser, krom gebogen over het stuur tegen de wind.

Werd toentertijd het fietspad nog overzichtelijk bevolkt door fietsers en bromfietsers, tegenwoordig liggen de zaken wat gecompliceerder.

De échte fietser bestaat nog steeds, maar wordt aan alle kanten voorbij gesneld door e-bikes, pedelecs, snorfietsen, brommers, scooters, scootmobiels en hordes wielrenners en dat allemaal op datzelfde, vaak smalle fietspad. Dat het fietspad op die manier overvol raakt en daardoor een bron is van ongelukken zal niemand verbazen.

Het is dan ook hoog tijd om het gemotoriseerde deel van de fietspad gebruikers te verbannen naar de rijweg. En voelen zij zich daar onveilig, dan moeten ze maar overgaan op een e-bike of zelfs een gewone fiets.

Want iedereen die gezond is van lijf en leden moet zich niet laten leiden door gemakzucht en luiheid, maar gewoon op de calorie verbrandende fiets stappen.

Anders slibben niet alleen de fietspaden, maar ook de aderen van de aan bewegingsarmoede lijdende gebruikers van gemotoriseerde vervoermiddelen volledig dicht.

Frans Boomer,

Nieuwegein