Nieuws/Wat U Zegt
2288983
Wat U Zegt

Uitslag Stelling: ’Opgefokt van hot naar her’

Hoera, het is vakantie! Maar de knop omzetten, relaxen en ontsnappen aan de sleur van alledag, is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor flink wat deelnemers (30%) aan de Stelling van de Dag geldt: geen stressvoller tijd dan de vakantietijd...

Het begint al met de ’voorpret’: „Juist in de week voor de vakantie is het stressen!”, schrijft iemand. „Huis moet schoon, tuin op orde, wat nemen we mee? Hebben we niks vergeten? Eventueel medicijnen? Moeders denkt voor het hele gezin! Pffff, ik ben altijd erg blij als ik op Schiphol door de douane ben, dan pas kan ik het loslaten, de enige uitweg is het vliegtuig in!”

Psychologen waarschuwen voor ’vakantiestress’: mensen leggen zichzelf enorme druk op om in korte tijd van alles te moeten zien, ondergaan en beleven. „Tegenwoordig moet je overal en altijd ’herinneringen maken’ of zoiets, onzin!” schrijft iemand. „Doe wat je zelf wilt, niet wat anderen willen of van je verwachten. Scheelt een hoop burn-outs.”

Maar liefst 93% van de stellingdeelnemers is het erover eens: ’Stop met denken dat het leven constant spectaculair en spannend moet zijn’. „Vooral vér, veel en geweldig is het motto”, schetst iemand. „Mensen gaan opgefokt weg en dan moeten ze dus nog vakantie gaan vieren; de stakkers.”

Relaxt op vakantie gaan, is voor velen vooral „rustig overal de tijd voor nemen. En dat is een hele kunst”, stelt iemand. 67 Procent heeft nergens last van. „’Vacatio’, het woord zegt het al: vrij zijn van verplichtingen.” Een moeder verzucht echter: „Zes weken lang de kinderen vermaken. Mama heeft nóóit vakantie... Na de zomer kun je mij overspannen wegdragen.”

„Vakantie moet de juiste mix zijn van ontspanning en lichte inspanning”, klinkt het. „Rust vinden in de natuur”, of „Sporten, duiken, bergbeklimmen, kajakken etc.”

Gezellig op de camping is voor één op de tien favoriet. Voor 18% is een luxe all-inclusive het einde. Opvallend genoeg kiest 34% van de voorstanders voor ’Gran Balconia’, ’Rundhausen’, een verblijf in ’Hintergarten’ of drie weken ’Tuinesië’. Zij blijven, met andere woorden, het liefste thuis. „Laat al die anderen maar in de megafile naar het zuiden staan”, vindt iemand. En: „Geen gedoe op Schiphol, geen raar land of raar eten. Op vakantie gaan is gewoon níet leuk. Toch willen slechts weinigen dit toegeven.” Sommige deelnemers benadrukken dat een vakantie er voor hen sowieso niet in zit: „Al jaren niet geweest omdat het te duur is. Bovendien, het is een bizarre must aan het worden.” Nog iemand: „Ik heb niet eens geld genoeg om thuis te blijven... haha.” Voor een enkeling is vakantie vooral „lekker pils drinken, boy!”

„Het idee dat het hele leven altijd maar leuk moet zijn, is de ziekte van deze tijd”, schetst een deelnemer filosofisch. „Stop met het heilige ’moeten’ en opscheppen waar je overal geweest bent en hoe geweldig je het hebt gehad. Allemaal voor de social mediaplaatjes en posts. Ik pas.”

„Echt, ik zit het liefst thuis, hier heb ik alles wat ik nodig heb, mijn boeken, mijn werkplaatsje, mijn keuken”, schrijft iemand. „Geen stress en als een boek spannend is tot diep in de nacht doorlezen, dan sta ik maar wat later op. Het ultieme vakantiegevoel voor thuis: ’s ochtends verse broodjes halen bij de bakker op de hoek.”