2297804
Wat U Zegt

’Stalking ondergeschoven kindje’

Bloemen voor vermoorde Laura.

Bloemen voor vermoorde Laura.

Opnieuw een dodelijk slachtoffer van stalking. Jan Muijs vreest dat dit niet de laatste zal zijn, omdat de politie te weinig onderneemt tegen stalking.

Bloemen voor vermoorde Laura.

Bloemen voor vermoorde Laura.

Opnieuw is er in ons land een 24-jarig meisje met een veelbelovende toekomst door haar stalker vermoord. Al een hele tijd werd zij op allerlei mogelijke manieren vermoedelijk door haar ex lastig gevallen. Een gevaarlijk mannetje ook, die door de politie in kogelvrije vesten werd gearresteerd.

De politie was daar ook al enige tijd van op de hoogte en had over deze affaire al een dik dossier samengesteld. Hoe een stalker zijn slachtoffers tot wanhoop kan drijven hebben we op tv kunnen zien in het programma ’gestalked’. Het gaat jaarlijks om tienduizenden gevallen.

De politie onderneemt te weinig in dergelijke gevallen. Ze worden -onderbemand als ze zijn- overstelpt met allerlei ernstige zaken. Stalking blijft daardoor een ondergeschoven kindje.

Voorbedachte rade zal, zoals zo vaak, moeilijk te bewijzen zijn. Hij zal wel verklaren -op advies van zijn advocaat- dat het in een opwelling is gebeurd. We weten dus eigenlijk nu al, dat de uiteindelijke straf in zo'n ernstige zaak minimaal zal zijn. Zo werkt dat nu eenmaal in onze rechtsstaat.

Een trieste vaststelling vooral voor de nabestaanden. Ik vrees dan ook, dat zij niet het laatste -dodelijke- slachtoffer van stalking zal zijn.

Jan Muijs, Tilburg