Nieuws/Wat U Zegt
2314734
Wat U Zegt

’Prettig voor de camping; ramp voor boer en natuur’

Uitslag Stelling: Regenbui zou welkom zijn

Het warme, droge weer houdt voorlopig aan, zo laten verschillende weermodellen zien. Heerlijk, vinden veel stellingdeelnemers maar de aanhoudende droogte vindt ruim de helft zorgelijk. „Het duurt te lang. De natuur heeft water nodig, net als mijn tuin.”

De meeste respondenten genieten van het mooie weer. Zij vinden de warmte goed te verdragen, omdat de luchtvochtigheid niet zo hoog is. „Eindelijk weer eens een eindeloze zomer, zoals ik me uit mijn jeugd herinner”, klinkt het. En: „Het is toch net alsof we in Italië zijn, hoe fijn is dat?”

Anderen vinden het ook aangenaam weer, maar zien eveneens de keerzijde: gevaar voor duin- en bosbranden, overmatig watergebruik, misoogsten en een risico voor kwetsbare groepen als ouderen en zieken.

Er zijn er echter ook heel wat die de warmte ronduit vreselijk vinden en snakken naar kou en regen. „Ik slaap slecht en ben geprikkeld. Op het werk is het niet te harden en kan ik mij niet concentreren”, klaagt een respondent.

Velen vinden het vooral erg voor de natuur en de dieren dat het zo droog is. „En natuurlijk voor de boeren.” Voor mensen die op de camping staan is het ideaal. Sommigen blijven speciaal voor het mooie weer in eigen land. „Normaal gaan we drie keer per jaar naar de zon, maar nu blijven we in de buurt.”

Anderen zijn blij dat ze het warme Nederland mogen verlaten, zoals een respondent die naar Schotland vertrekt „om even wat af te koelen, hoop ik”.

Mogelijk wordt het nóg warmer. De kans op een hittegolf is redelijk aanwezig. De meeste respondenten hopen niet dat die voorspelling uitkomt. Eén rekenmodel sprak zelfs van 40 tot 42 graden eind volgende week, maar nieuwe rekenmodellen laten zien dat de kans dat het zó extreem heet wordt, inmiddels nihil is.

Toch denkt veertig procent dat temperaturen van rond de 40 graden de komende 15 tot 20 jaar realiteit kunnen worden in Nederland. Dit vanwege de klimaatverandering. Een respondent: „Er is een duidelijk patroon te zien dat het weer steeds vaker in extremen gaat. Lange natte periodes met veel regen en harde wind en nu dus een lange hete en droge periode.”

Een iets grotere groep, 47%, denkt dat het wel meevalt met die klimaatverandering. „Al die verhalen over CO2-uitstoot en klimaatverandering zijn zwaar overtrokken”, vindt een klimaatscepticus. „Dit soort periodes hebben we eerder ook al gehad, zoals in 1976. Er zullen altijd periodes komen met extremen; kou, regen, zon, sneeuw, etc. Het klimaatverhaal is alleen maar een excuus van onze regering om weer een potje voor extra inkomsten creëren”, foetert deze respondent.

Desalniettemin vindt de meerderheid dat Nederland slecht is voorbereid op langdurige droogte. Te weinig water, dijken die scheuren beginnen te vertonen, boeren die niet meer mogen sproeien... „Als waterrijk land zou je buffers kunnen aanleggen waaruit je de watervoorziening op peil houdt”, oppert iemand.

Driekwart is blij als het gaat regenen. Hoewel... „Een beetje regen zou goed zijn voor de tuin”, reageert er een, „maar het is toch geweldig om al weken buiten te kunnen ontbijten en dineren?” Menig respondent vindt we dat vooral niet moeten klagen over het weer. „Want wat een topzomer hebben we dit jaar. Dus beste mensen, geniet ervan!”