Nieuws/Wat U Zegt
2324864
Wat U Zegt

Respondenten: Nee is nee en dat dien je te respecteren

Uitslag Stelling: Sekswet is symboolpolitiek

Iets meer dan een derde van de stellingdeelnemers vindt dat de Zweedse sekswet er ook in Nederland moet komen. In Zweden mag seks tegenwoordig alleen met wederzijdse toestemming. Zo niet, dan is er sprake van aanranding of verkrachting.

Overigens vinden veel meer vrouwen dan mannen dat de sekswet in ons land zou moeten worden ingevoerd. De helft van de vrouwelijke respondenten vindt een dergelijke wet een goed idee, bij de mannen is dat nog niet eens een derde. „Eigenlijk van de gekke dat je dit bij wet moet regelen”, vindt een respondent. „Het is toch een kwestie van fatsoen om seks te hebben met wederzijdse instemming?”, zegt hij.

Slechts een miniem percentage van de stellingdeelnemers denkt dat met de sekswet verkrachtingen voorkomen zouden worden. Iets meer respondenten denken dat er met de wet minder aanrandingen zullen komen. En weer een iets groter percentage gelooft dat wederzijdse instemming seksuele intimidatie voorkomt. „Doen, doen, doen!”, zo vindt een overduidelijke voorstander van de wet. „En dan invullen op een app met beveiliging, zodat de man niet kan frauderen door het even zelf in te vullen.”

Dat de positie van de vrouw zal verbeteren als alleen seks met wederzijdse instemming is toegestaan, denkt slechts een kwart van de stemmers. Driekwart verwacht ook niet dat deze wet vrouwen meer beschermt. „Mannen verander je toch nooit. Zeker niet een bepaald soort mannen”, merkt een respondent op.

Dat eerst toestemming gegeven is voor men met elkaar de koffer induikt, is lastig te bewijzen, vindt een overgrote meerderheid. Een van de stemmers denkt dat een eventuele aanklacht ’gegarandeerd uitmondt in een welles-nietes-spelletje’. „Baarlijke nonsens die wet”, vindt een ander. „Moet je die toestemming soms in drievoud op een briefje geven?”

De progressieve regering in Spanje wil het voorbeeld van Zweden volgen en ook een dergelijke sekswet invoeren. De Spaanse regering wil ook dat aanklagers en rechters een cursus over seksistisch geweld en intimidatie gaan volgen. Twee derde van de respondenten denkt dat dit ook voor Nederlanders een goede zaak zou zijn. Een van hen oppert dat het wat zedenzaken betreft beter zou zijn als er meer vrouwelijke rechters zouden komen. Een ander: „Het zou ook goed zijn als agenten worden bijgeschoold. Die hebben vaak nog de houding van ’je zal het er wel zelf naar gemaakt hebben’. Dit soort aangiften moet je bloedserieus aanpakken.” Toch is er ook een respondent die vindt dat deze wet rechters zou overbelasten. „Laten ze zich met belangrijker zaken bemoeien.”

Voor mensen die zich op het liefdespad begeven, is een sekswet minder goed nieuws. De meesten zijn van mening dat het flirten er niet echt spannender op wordt. Een stemmer vreest voor de kwaliteit van zijn seksleven. „Ben je lekker aan het vrijen, dan komt als stoorzender de vraag ’wil je dit echt?’”

Of de verschillende seksen door zo’n sekswet anders met elkaar zullen omgaan, wordt door de meesten betwijfeld. Een respondent vindt het maar lastig: „Ik vind het nu al moeilijk om vrouwen aan te spreken. Voor je het weet word je dezer dagen uitgemaakt voor seksist. Dus ik wacht tegenwoordig maar af tot een vrouw het initiatief neemt.”