Nieuws/Wat U Zegt
2338651
Wat U Zegt

Deelnemers: geen geld voor verduurzamen eigen huis

Uitslag stelling: Subsidiepot fors uitbreiden

Verduurzaming van de eigen woning is een mega-kostenpost. Dat sommige hypotheekverstrekkers onwillig zijn om hieraan mee te werken door hogere leningen te weigeren of om een renteopslag vragen wordt zeer slecht ontvangen.

De meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag (90 procent) vindt dat banken en verzekeringsmaatschappijen met hun financieel beleid een extra drempel opwerpen om huizen te ’vergroenen’. „Hypotheekverstrekkers maken het huizenkopers onnodig moeilijk”, klinkt het regelmatig in de reacties. De meesten geloven ook dat banken en andere geldverstrekkers een slaatje willen slaan uit duurzame woningaanpassingen door leningen met een hoger rentetarief hiervoor te presenteren. Driekwart vindt dat minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) sowieso de financiële instellingen op de vingers moet tikken om hun afhoudende maatregelen.

Toch zijn er ook respondenten die wel begrip hebben voor de financiële instellingen. Zo stelt één van hen: „Ik snap ook dat de banken huiverig zijn om hogere leningen te verstrekken. Gelijk hebben ze. Alleen bij veel overwaarde van een woning moet het geen probleem zijn.” En een ander betoogt dat ’verduurzaming geen taak is van geldverstrekkers’.

Velen menen dat de overheid een zeer grote verantwoordelijkheid heeft bij de energietransitie en het isoleren van woningen. De doelstelling om Nederland in 2050 aardgasvrij te hebben wordt niet gehaald, denken negen op de tien deelnemers. Menigeen ervaart het als een overheidsdogma, dat als een molensteen om de nek hangt van veel huiseigenaren. De kosten voor dubbel glas en/of de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp bedragen vaak enkele tienduizenden euro’s. Velen, waaronder ouderen, hebben het geld gewoon niet voor duurzame woningaanpassingen. „Wij zouden niet weten hoe we dat moeten betalen. Wij hebben aow en een klein pensioen en zijn er sinds 2008 tussen de 300 en 350 euro op achteruit gegaan. Maar alles is wel duurder geworden.”

De meerderheid zou ook graag zien dat het Rijk de subsidiepot voor duurzame woningaanpassingen zou verruimen om burgers een steuntje in de rug te geven. En dat moet niet alleen voor grote steden gelden. Een respondent geeft het voorbeeld van CDA’er Erik Ronnes die campagne voert om kleine dorpen ook van het gas af te krijgen door middel van subsidies. De christendemocraat zou dit in z’n woonplaats Boxmeer al vast willen realiseren. „Dit geeft aan: alleen met extra financiële ondersteuning is het op kortere termijn te realiseren”, schrijft deze deelnemer. Slechts enkele deelnemers hebben genoeg spaargeld en kunnen verbeteringen zelf financieren. „Wij bezitten ook een woning en betalen de aanpassingen uit eigen zak. We verrekenen dit gedeeltelijk met de maandelijkse betalingen voor gas en licht.”

Maar twee derde van de deelnemers voert voorlopig geen duurzame verbeteringen uit aan de woning. Vijftien procent doet dat wel met eigen geld en slechts vier procent gaat hiervoor geld lenen.

Overigens vindt het gros van de deelnemers (90 procent) dat de overheid paniekvoetbal speelt. Zij betogen dat er genoeg gas is in Europa om nog jaren vooruit te kunnen met deze ’schone’ brandstof.