2342180
Wat U Zegt

’Voorbereiden op periodes van droogte’

Periodes van langdurige droogte zullen gezien de klimaatverandering vaker voorkomen. We zullen ons hier beter op moeten voorbereiden, waarschuwt Maarten van Veen.

Klimaatverandering is een feit. We zijn al bezig met Nederland in te richten op extreme wateroverlast, zowel ten gevolge van langdurige zware regenval als door overmatige aanvoer door de rivieren. Nu hebben we een periode van langdurige droogte.

Gezien die klimaatverandering mag je er rustig van uitgaan dat dit soort extremen vaker voor zullen komen. zowel perioden met extreem veel regen of aanvoer van extreem veel water via de rivieren. Aan te veel water doen we dus al wat.

Nu nog beginnen iets te doen aan te lange periodes van droogte. Kortom, spaarbekkens met water. En niet zomaar een paar, maar veel. Zullen we in de toekomst echt nodig gaan hebben.

Persoonlijk zou ik het Plan Lieverse graag weer uit de mottenballen gehaald willen zien worden: groot spaarbekken met zoetwater, binnen verhoogde dijken, midden in de Markerwaard. Zitten zowel energie-, aanmaak- en opslagkanten aan, als ook zoetwateropslag.

Mooi? Nee. Maar, met zowel klimaatveranderingen als ook noodzaak van energietransitie, zullen sommige van die esthetische bezwaren moeten wijken voor – ik zou rustig zeggen-: overlevingsbelang.

Maarten van Veen,

Nieuw Vennep