2344320
Wat U Zegt

Deelnemers: wennen aan structureel warme zomers

Uitslag stelling: Niet echt klaar voor hitte

De instelling van een Nationaal Hitteplan begin deze week verdeelt de deelnemers aan de Stelling van de Dag: 46 procent is voorstander, terwijl 42 procent ronduit tegen is. Het plan is in werking gesteld door het RIVM en behelst eigenlijk een oproep.

De organisatie wil dat mensen onder meer goed letten op ouderen en andere risicogroepen zoals mensen met overgewicht.

De meeste respondenten vinden niet dat het plan eerder in werking gesteld had moeten worden, vanwege het al tijdenlange droge en warme weer. „Mij bekruipt een gevoel van onnodige bemoeizucht. Alsof ouderen niet zelf hun maatregelen kunnen treffen”, zo meldt een tegenstander van het hitteplan. „Hebben ze daar niet iets beters te doen”, vraagt een ander zich af.

Wel denkt een meerderheid dat het hitteplan de komende jaren vaker in werking gesteld gaat worden. Ook vinden de meeste respondenten dat Nederland de komende jaren voorbereid moet zijn op structureel warmer weer. „Vreemd en zorgelijk”, zo vindt één van hen de warmte en droogte van de laatste tijd. „We moeten de klimaatverandering structureel in ons leven integreren”, meent een stemmer die het hitteplan te ad hoc vindt. „Nederland is nog niet gewend aan deze temperaturen. Airco ontbreekt in veel woningen en op werkplekken. En we zouden ons in rap tempo erop moeten aanpassen.”

De inspectie voor de Gezondheidszorg gaat dezer dagen extra controleren of de regels die gelden tijdens een hittegolf in de ouderzorg wel worden nageleefd. Een kleine meerderheid van de deelnemers schat in dat de inspectie wel problemen gaat vinden. Een enkeling vindt dit totaal niet nodig. „In verzorgingshuizen weten ze echt zelf heel goed wat ze moeten doen met dit warme weer.” Maar een ander maakt zich juist wel zorgen. „De Arbeidsinspectie moet ook aan het werk en gaan letten op andere sectoren. Dakdekkers bijvoorbeeld moeten vaak nog verplicht doorwerken met dit weer.”

De helft van de respondenten gaat, zoals het RIVM adviseert, extra letten op de mensen uit hun omgeving die tot de risicogroepen behoren. „Voor de ouderen is dat hitteplan goed geregeld, maar niet voor het personeel in de thuiszorg. Met onze lange dagen wordt geen rekening gehouden”, zo klaagt een thuiszorgmedewerker.

Het is op het moment zomervakantie. Een meerderheid van de stemmers denkt dat hierdoor meer Nederlanders dan in andere jaren in het land blijven, vanwege het prachtige zomerweer. „Voor de vakantievierders is die hitte natuurlijk fantastisch”, zo meent een respondent, „maar het is funest voor de landbouw.” Een andere stemmer: „Als Nederlanders op vakantie zijn in Zuid-Europa hoor je ze nooit klagen, maar als het in Nederland eens warm is, zeuren ze juist des te meer.”

Iets meer dan de helft ondervindt zelf last van de hitte. „Ik slaap slechter”, is de meest aangegeven klacht. Een derde geeft, grappig genoeg, aan: „De hitte laat mij koud.”

De helft voert de aanbevelingen van het hitteplan op: zij drinken voldoende, blijven in de schaduw of blijven binnen. Een kwart blijft gewoon de dingen doen die ze altijd doen. Velen omarmen ook de instelling van een tropenrooster op werkplekken: „Zuidelijke landen hebben niet voor niets een siësta.”