2351939
Wat U Zegt

Oproep aan burgemeester Halsema: Laat veel huizen bouwen

’Huren of kopen in Amsterdam onmogelijk’

Wij, twee vriendinnen van eind 20, willen graag de krapte op de Amsterdamse woningmarkt aankaarten bij burgemeester Femke Halsema. Voor twintigers is huren te duur en kopen is bijna helemaal niet mogelijk.

Nu zou u kunnen zeggen, kijk dan buiten Amsterdam. Geloof ons, wanneer we zeggen dat we dit dagelijks doen. Urenlang besteden wij onze tijd aan het vinden van een koop- of huurwoning. Het is zelfs zo ver dat we in andere provincies (Friesland, Groningen, Overijssel) kijken waar we nog nooit zijn geweest. Nu hebben we nog het geluk dat onze ouders bereid zijn ons woongelegenheid te bieden.

Hoe lossen we dit probleem nou op? Wij vinden dat het bouwen van huizen voor starters grote prioriteit moet krijgen. Een andere optie is voorrangsregelingen in het leven roepen voor Amsterdammers. Ik ben eind 20, hoger opgeleid en heb een goede baan met een inkomen van rond de 3000 euro per maand. Toch lukt het mij niet om een huis te vinden en ik vrees dat dit ook nooit gaat lukken. Het lijkt op dit moment schier onmogelijk om als éénverdiener een huisje te kunnen huren of kopen, en niet alleen in Amsterdam.

Bij een 'éénverdiener' wordt vaak gedacht aan de situatie van een gezin met werkende vader en moeder die thuis blijft bij de kinderen, maar ook iedereen die alleen woont is éénverdiener. Wij zien ons haast genoodzaakt om dan maar met een man waar we helemaal niet zo verliefd op zijn in zee te gaan, om maar de woonlasten te kunnen delen. Het lijkt wel de jaren vijftig! Het feminisme had als belangrijkste doel het zelfstandiger en weerbaarder maken van de vrouw. Dat zij kon gaan studeren, werken en in haar eigen levensonderhoud kon voorzien zodat zij alleen maar hoefde te trouwen wanneer zij dat zelf wilde. Door de gigantische prijzen voor een basisbehoefte als wonen lijkt dit weer teruggedraaid te worden.

Het is toch niet de bedoeling dat we rond ons 30ste nog steeds bij onze ouders moeten wonen...

S&A