2352413
Wat U Zegt

Hitteplan vertoont wel ’gaten’

Hittegolf? Het RIVM kondigt het Nationaal Hitteplan af! Dat klinkt heel interessant. Alsof de overheid er bovenop zit en de gevaren van oververhitting en uitdroging der natie tot het verleden behoren.

Bij nadere bestudering valt het geheel nogal tegen. Men attendeert bepaalde organisaties op mogelijke problemen en oplossingen. Zij worden vervolgens geacht hun achterban te waarschuwen. En het geheel wordt ondersteund door de media, met oa. de oproep voldoende te drinken en ouderen niet te vergeten.

De gaten in dit ’vangnet’ zijn helaas groot en talrijk. Zeker in een geïndividualiseerde maatschappij waarin men niet vaak meer naar elkaar omkijkt. Het RIVM weet weliswaar verzorgingstehuizen te bereiken (Tel. 24/7), maar buiten dit soort georganiseerde woonvormen leven vele ouderen, chronisch zieken en gehandicapten zonder familiebemoeienis of enige vorm van (dagelijkse) verzorging.

Zij zien het ei van het RIVM hooguit als bericht in een krant of journaal passeren. Er is geen actieve, georganiseerde, persoonlijke benadering op basis van bijvoorbeeld leeftijd, aandoening en/of medicatie.

Er valt nog een (opwarmende) wereld te winnen.

G. Marina,

Oegstgeest