2354246
Wat U Zegt

’Duurzaam leven niet te betalen voor de gewone man’

Uitslag Stelling: ’Groen’ goedkoper maken

Een krappe meerderheid van de stellingdeelnemers vindt het nodig om er een ’groene’ levensstijl op na te houden. Dezer dagen proberen prominente verslaggevers van De Telegraaf ’groen’ leven vol te houden en dat valt vaak toch niet mee.

Nipt de helft van de respondenten denkt dat ’groener’ leven een onhaalbare kaart is voor de gemiddelde Nederlander. „Misschien goed te doen voor de welgestelden, maar niet voor de mensen met een kleine portemonnee”, zegt iemand. Sommigen denken dat het haalbaar is met meer subsidies ’en medewerking van alle partijen, ook grote bedrijven en banken’. Anderen zijn wat fatalistischer ingesteld. „Het zal nooit haalbaar zijn. Mensen en hun gedrag verander je niet zo maar. Mensen zijn de grootste vervuilers.”

Veel respondenten (50%) maken zich geen zorgen over het klimaat en het milieu. „Waarom je zorgen maken over iets dat je toch niet kunt veranderen”, zegt iemand die dat overduidelijk niet doet. Maar een bijna even grote groep ziet het somber in. „Als we zo doorgaan geef ik de mens nog 100 jaar voor we massaal uitsterven.”

Stemmers proberen het ’groene’ leven veelal wel zelf uit. Energie besparen, minder vlees eten en minder spullen kopen scoren hoog bij de respondenten. „Als we allemaal al twee keer per week geen vlees zouden eten, zou dat al heel veel CO2 schelen”, merkt iemand op. Driekwart denkt dat een groene levensstijl duurder uitpakt.

Twee derde zou zeker biologische producten kopen als ze evenveel zouden kosten als gewone producten. Toch zetten velen hun vraagtekens bij biologisch. „Biologische groenten verpakt in plastic. Dat kan toch niet”, luidt een van de reacties. En sommigen vragen zich af in hoeverre je er vanuit kunt gaan dat biologisch ook echt biologisch is.

Wanneer het prijsverschil tussen autorijden en openbaar vervoer er niet zou zijn, dan zouden de meesten toch voor de auto kiezen. „Ik ben echt te oud voor het openbaar vervoer. Je moet in de trein altijd staan”, reageert een respondent. „En twintig uur in een bus zitten naar Spanje. Dat doet echt niemand meer.”

Een meerderheid zou graag zien dat de overheid meer zou doen om ‘groener’ leven te stimuleren. „Als de overheid hier echt iets aan zou willen doen, dan zou ze het betaalbaarder moeten maken.” Een ander: „Misschien moet ’groener’ maar eens goedkoper worden. Begin eens met nul procent btw op groenten en fruit.” Een andere respondent oppert de invoering van een vleestaks.

De meesten vinden het goed dat de overheid subsidie geeft op energiebesparende maatregelen in woningen. Zij zijn minder enthousiast over andere regelingen zoals het stimuleren van elektrisch rijden en belastingvoordelen bij groen beleggen. „Die subsidie op elektrisch rijden kostte heel veel en heeft bijna niks opgeleverd”, aldus een respondent.

Een aantal zaken mogen van de respondenten wel duurder worden. Zo zouden exotische groenten en fruit en vliegen best duurder mogen worden. „Hoe bestaat het dat je voor nog geen 35 euro naar Barcelona of Londen kunt vliegen terwijl een retour Maastricht het dubbele kost?” Een ander stelt dat het vliegverkeer straks vanzelf wel zal afnemen. „Het is nu al een drama met vliegen met al die vertragingen op Schiphol.”