2358652
Wat U Zegt

’Meeste branden door onvoorzichtigheid van de mens’

Uitslag Stelling: Pluim voor de brandweer

Nederland is goed voorbereid op natuurbranden, vindt 43 procent van de stellingdeelnemers. De afgelopen week waren er, o.a. op Schiermonnikoog, een aantal branden. De meeste respondenten vinden dat de brandweer adequaat heeft opgetreden.

De brandweer krijgt van deze respondenten dan ook een dikke pluim. „Ik woon in een bosrijk gebied en brandweer en vrijwilligers zijn uitstekend voorbereid”, zo laat een tevreden stemmer weten. Maar een ander vindt: „Er gaan door de klimaatveranderingen extreme dingen gebeuren, die we niet voor mogelijk houden. Je kunt je er niet op voorbereiden”.

Een aantal respondenten merkt op dat ondanks het adequate optreden de brandweer wel hinder ondervindt van bezuinigingen. „Bij een klein brandje moeten brandweerlieden uit andere dorpen aanrijden om te blussen, zodat een kleine brand al snel groter kan worden.”

Bijna alle stemmers denken dat natuurbranden ontstaan door het toedoen van de mens. „Zolang er gekken zijn die pyromaantje willen spelen, kun je je voorbereiden wat je wilt, maar hou je het niet tegen.” Velen vinden het schandalig dat mensen brand veroorzakende troep in het bos achterlaten. „Als mensen glas en peuken in bos, hei en de berm blijven gooien, heeft preventie totaal geen zin.”

De helft is van mening dat door de klimaatverandering de kans op natuurbranden groter wordt. Maar de meesten denken niet dat de gevolgen van de droogte van nu worden onderschat. Er zijn ook stemmers die menen dat klimaatverandering niet van invloed is op bosbranden. „Het is vooral de wind die een brandhaard kan aanwakkeren”, meent iemand. Een ander stelt dat bosbranden meestal worden aangestoken, ’dus dat het veranderende klimaat daar geen invloed op heeft’.

Volgens de respondenten die geloven in klimaatverandering is het meest catastrofale gevolg daarvan de zeespiegelstijging. „Wij wonen aan de kust, dus van branden hebben we geen last, maar ik vraag me af of we voldoende zijn beschermd tegen overstromingen.” Slechts 8 procent vindt het ontstaan van bosbranden het ergste gevolg van de klimaatverandering. Een kwart gelooft overigens niet dat het klimaat verandert.

De meerderheid zou graag zien dat de overheid meer geld uittrekt ter preventie van natuurbranden. Stemmers melden wel tevreden te zijn over de preventieve vluchten boven onder andere Twente, waarmee gespeurd wordt naar eventuele brandhaarden. Anderen zouden graag zien dat Nederlanders via de media erop gewezen worden geen brandbare materialen in de natuur achter te laten. Bijna 90 procent van de respondenten is van mening dat burgers zelf iets kunnen doen aan het voorkomen van brand in natuurgebieden.

Het antwoord op de vraag of stemmers bang zijn voor branden, laat een verdeeld beeld zien. De ene helft vindt het eng, de andere helft niet. „Het is geen ramp. Uiteindelijk herstelt de natuur zich weer vanzelf en vaak beter dan ze was”, schrijft iemand geruststellend.

Met name in Griekenland woedden veel grotere branden dan bij ons. Stemmers denken dat in de toekomst het aantal branden in Europa ook groter zal worden. „In heel Europa zou het verplicht moeten worden om met dit weer brandweer en blusvliegtuigen klaar te zetten”.