2366480
Wat U Zegt

Lezers: De smaak van 0.0-biertjes wordt steeds beter

Uitslag Stelling: Een heerlijke dorstlesser

Had alcoholvrij bier vroeger nog een slecht imago nu zit de verkoop van alcoholvrije en alcoholarme pilsjes enorm in de lift. Goed nieuws, vindt ruim 70 procent van de stellingdeelnemers. „Bewuster omgaan met alcohol wordt hiermee gestimuleerd.”

De meerderheid juicht het toe dat er steeds meer keuze is in bieren zonder (0.0) of vrijwel geen alcohol. Naast pils en witbier zonder alcohol zijn er nu ook alcoholvrije speciaalbieren verkrijgbaar. Een respondent reageert: „Het is een goede zaak dat er steeds meer alcoholvrij bier te krijgen is en dat het uit de ’lacherige’ hoek gehaald wordt. Langzamerhand ontgroeien we het Buckler-imago. Het krijgt een plaats in de bierfamilie van de verschillende soorten bier.”

Je kunt nu in ieder geval kiezen of je met of zonder alcohol drinkt in plaats van kiezen tussen alcohol of een frisje, zeggen de voorstanders. De voordelen zijn legio. „Je kunt gewoon gezellig meedrinken en toch met de auto naar huis. En je hebt geen kater de volgende dag.” Anderen vinden het een voordeel dat er in 0.0 minder calorieën zitten dan in frisdrank en gewoon bier.

De meesten vinden een alcoholvrij biertje goed te drinken. Zij vinden de smaak er de laatste jaren een stuk op vooruit gegaan. Vijftig procent zegt dan ook steeds vaker voor de alcoholvrije variant te kiezen. „Ik ben 92. Sinds een jaar is Warsteiner qua smaak en laagste suikergehalte míjn bier. Met deze hitte drink ik wel drie flesjes per dag”, vertelt een respondent.

Een andere 0.0-adept verklaart: „Voor mij dé uitkomst. Ik drink alleen nog maar alcoholvrij sinds ruim twee jaar. Ik was een groot liefhebber van ’normaal’ bier. Zeg maar een ’iets té groot liefhebber’. Door de ontwikkelingen op de 0.0-markt en zeker met de komst van Heineken 0.0 is het voor mij een uitstekende vervanger geworden en ga ik alcoholvrij door het leven.”

Maar ruim de helft vindt bier mét alcohol toch lekkerder. „Alcoholvrij is wel een goed alternatief, zeker als je de Bob bent.”

De vraag naar alcoholvrij is vooral groot onder jongvolwassenen. Dat verbaast de meesten niet. Een zichzelf ’oudere jongere’ noemende respondent zegt: „Ik merk dat jonge mensen niet sjoemelen als ze moeten rijden. Hooguit een glaasje meer niet.” Een ander is opgevallen dat ook steeds meer 65-plussers ’aan de 0.0’ zitten.

Om ook jongeren onder de 18 alcoholvrij bier te laten drinken, lijkt een minderheid niet verstandig. „Dit maakt de overstap naar alcohol veel te gemakkelijk.” Maar de meesten zien er geen kwaad in. Iemand licht toe: „Onze zoon is 19 en in plaats van gewoon bier mocht hij eerst alcoholvrij bier. Nu hij de leeftijd heeft dat hij mag drinken doet hij het zelden en is hij meer gewend aan Radler 0.0.”

Een op de vijf vindt alcoholvrij bier maar onzin. „Bier zonder alcohol is geen bier, maar een verkeerde naam voor limonade”, vindt een respondent. De tegenstanders vinden het spul niet te drinken. „Veel te zoet. Dan drink ik liever kraanwater als ik nog moet rijden.”

Maar voor- en tegenstanders vinden het vooral voor de verkeersveiligheid goed dat alcoholvrij bier aan populariteit wint. Iemand zegt: Het belangrijkste is dat fabrikanten in staat zijn een lekker alcoholvrij biertje te maken. En nu maar hopen dat de brouwers ook lekkere échte biertjes blijven brouwen.”