2372725
Wat U Zegt

Deelnemers: ’In buitenland ben je er helemaal tussenuit’

Uitslag Stelling: Vakantie is méér dan zon

Natuurlijk is Nederland een fijn vakantieland, vindt 42% van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. „Maar toch, voor het echte vakantiegevoel moet je de grens over”, klinkt het. „Even weg uit regeltjesland, Heerlijk! De zinnen verzetten heet zoiets...”

Toch kun je voor zon, zee en strand ook komende week gewoon in Nederland blijven. Volgens de ANWB blijft 20% van de vakantievierders die eerst wél van plan waren om last-minute richting het zuiden te vertrekken, dan ook lekker in eigen land. Ten slotte is Nederland, mits met zonnig weer, onverslaanbaar als vakantieland, zo beaamt de helft van de stellingdeelnemers.

„Gezien drukte op vliegvelden en wegen snap ik het zeker”, stelt een van hen. „Daarbij heb ik het idee in het buitenland constant belazerd te worden. Liever een wat hogere maar eerlijke prijs, dan het gevoel bestolen te worden.” En: „Nederland is gewoon een heerlijk vakantieland en als het weer dan ook nog gaat meezitten, hoef ik echt niet meer naar het buitenland.”

„Het is goedkoper om in de achtertuin te blijven, maar als ik voor mezelf spreek, dan heb ik niet het idee op vakantie te zijn. Je gaat niet alleen voor het weer maar ook de relaxte sfeer in Zuid-Europa. Je ziet weer eens wat anders. om je heen en je bent er helemaal tussenuit.”

„Je vakantieplannen afblazen omdat het hier ook mooi weer is. Is dat dan echt de enige reden om naar het buitenland te gaan? Beetje bekrompen. Sorry, maar ik ga naar het buitenland om eens wat anders te zien. Andere taal, andere gewoontes, ander eten, andere mensen”, stelt iemand. En: „Een dagje rondkuieren ergens in een stadje aan de Franse kust kan heel verrassend zijn.”

„We gaan naar Denemarken”, gaat het verder. „En als het echt pet is met het weer, rijden we gewoon een eind de andere kant op naar Italië of Kroatië of zo. Dat is het voordeel van een camper en niks van te voren bespreken. Zolang het niet giet van de regen of de ijspegels aan de luifel hangen, vind ik het prima.”

Dat het een ongekend warme zomer is, is voor 82% geen reden om de vakantieplannen om te gooien. „Vaak moeten de tickets en het hotel ver van tevoren geboekt worden. Dus om dan de boel af te blazen is nonsens. Als je alleen ver weggaat voor het mooie weer en verder niks van het land wilt zien, snap ik dat je hier blijft.”

„Ik ben drie keer in mijn leven in het buitenland geweest en telkens had ik spijt van die keuze”, klinkt het ook. „Voor mij geen lange reis. Met dit snikhete weer ben ik het liefste gewoon thuis.” En: „Lekker in je eigen bed slapen, de hond of kat hoeven niet naar een asiel, oma en opa hebben niet de zorg van de post. Gewoon thuis geeft rust, en is veel goedkoper. Echt Hollands? Nou dan moet dat maar...”

Opvallend is dat 72% Nederland erg duur vindt. Vooral voor gezinnen. „In pretparken en de horeca word je uitgeknepen. Kopje koffie met gebak, bijna 10 euro p.p. Zelfs het toiletbezoek kost een euro. Nederlanders zijn druktemakers, schreeuwers en platvloers. Niet om trots op te zijn! In het buitenland kom je ze overal tegen, maar hier nog veel meer. Wegwezen dus.”

Een respondent komt met een suggestie voor de thuisblijvers: „Ga eens met een motorjachtje op pad. Je ziet dan Nederland aan de achterkant met een snelheid van 13 km/u. Je wil niet weten hoe mooi dat is.”