2377478
Wat U Zegt

’Je hebt een voorbeeldfunctie als je in de Kamer zit’

Uitslag Stelling: Schaamteloze egotripperij

„Treurig dat zelfs politici de verleiding niet kunnen weerstaan om hun ’5 minutes of fame’ via social media te claimen”, zegt een stellingdeelnemer over de pikante foto van Thierry Baudet op Instagram en de ’ruzie’ tussen Pechtold en Wilders op Twitter.

De foto van de Forum voor Democratie-voorman, waarop hij poedelnaakt aan de rand van een zwembad ligt en met zijn hand zijn geslacht bedekt, baarde veel opzien. Eerder deze week vochten Alexander Pechtold en Geert Wilders om de aandacht via tweets over boerkini’s en blote borsten.

Ruim 70 procent van de respondenten ergert zich aan de manier waarop deze politici in het nieuws willen komen. „Dat is niet de goede manier, maar een goedkope”, vindt een respondent. Politici bekleden een voorbeeldfunctie. Ze zouden zich waardiger moeten gedragen. „Er zijn toch wel belangrijkere zaken waar ze zich mee kunnen bezighouden? Denk: ouderenzorg, pensioenen, onderwijs...”

De meesten hebben de indruk dat politici de laatste jaren steeds meer uit de kast halen om maar ’in de picture’ te komen. Iemand merkt op: „Het is doorgedrongen in de politiek dat wanneer een boodschap een van deze drie ingrediënten heeft je alle aandacht krijgt: seks, humor en schokkend. Puur marketing.” Het maakt velen boos: „Ze zoeken de aandacht op de verkeerde manier. Laat ze met politiek bezig zijn.”

Een op de vijf echter stoort zich er niet aan. „Publiciteit! Slim gedaan”, zegt er eentje. Een ander schrijft: „Ik vind die foto van Baudet en dat gesteggel van Wilders en Pechtold minder erg dan onze corrupte regering met haar dividentbelastingaffaire die in geen enkel verkiezingsprogramma stond.”

Bijna 20 procent vindt de pikante foto van Baudet mooi. „Geweldig. Een mooi lijf”, complimenteert iemand de politicus, „wedden dat veel politici níet zo’n mooi lichaam hebben?” Maar meer respondenten (28%) vinden de foto ranzig en ’echt vreselijk’. „Hij geeft zich hier overduidelijk bloot als ijdeltuit” en „We hebben gezien dat Thierry niets te bieden heeft” zijn enkele reacties. Sommigen vragen zich trouwens af of het Baudet wel is op de foto.

De meesten vinden het niet kunnen dat een politicus zo’n intieme foto van zichzelf op Instagram zet zoals Baudet deed, ook niet in zijn vrije tijd. Maar er zijn er ook veel die van mening zijn dat Baudet zelf moet weten wat hij doet. „Of het verstandig is als politicus, is een andere vraag.” De meerderheid denkt dat de foto de reputatie van Baudet geen goed doet. „Hij probeert zich te presenteren als de glamourboy van de Nederlandse politiek. In dat kader kan ik mij iets voorstellen bij het plaatsen van de foto. Of het zijn politieke imago goed doet, durf ik te betwijfelen”, schrijft een respondent. Een op de drie denkt zelfs dat het hem stemmen gaat kosten.

Het gehakketak tussen Pechtold en Wilders heeft ook veel respondenten gestoord. Kinderachtig, vindt twee derde. „Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn maar daarom hoef je je nog niet als een stel kleuters te gedragen”, vermaant iemand de twee politici. „Het gaat nergens over. Het geeft een beetje het niveau aan van ’onze’ politici”, mort een ander. „Baudet, Pechtold en Wilders hebben alleen maar bewezen dat het om aandacht gaat, niet om het land behoorlijk te besturen. Dat is pas zorgelijk.”