Nieuws/Wat U Zegt
2380695
Wat U Zegt

Overheid laat dieren weer stikken

In de kranten en journaals veel nieuws over de aanhoudende hitte met al zijn gevolgen. Maar het blijft vreemd stil over de miljoenen dieren die opeengepropt in veewagens in deze hitte getransporteerd worden naar de slachthuizen.

Vol angst, stress en veelal met kneuzingen en botbreuken zitten deze dieren opeengepakt in de veewagens. Zo dicht bij elkaar geeft al een enorme hitte. Laat staan als het ook nog eens boven de 30 graden wordt en je zoals de miljoenen vleeskuikens die deze dagen naar de slacht zijn getransporteerd op abnormale vetzucht gefokt bent.

Wie erg dik is heeft het extra zwaar. In het hitteprotocol dat de sector zelf heeft opgesteld staat dat de uiterste temperatuur van 35 graden Celsius te extreem is om op diervriendelijke manier transport te kunnen realiseren. Er mogen dan in Nederland geen dieren vervoerd worden, ongeacht of het kort of lang transport betreft. Maar ook dan rijden de veewagens aan en af. Bij navraag bij de persvoorlichter blijkt dat de NVWA weigert hierop te handhaven. Zij houdt zich slechts aan de controle op de dieronvriendelijke wet- en regelgeving. Onze overheid laat de dieren voor de zoveelste keer stikken.

Sandra van de Werd,

Comité Dierennoodhulp,

Amsterdam