2381024
Wat U Zegt

’Bijspijkercursussen zeer praktisch’

Oudere truckers en ook touringcarchauffeurs klagen dat ze weer moeten blokken in de schoolbanken. Iedere vijf jaar, dat zijn ongeveer 8000 werkuren, een scholing volgen van 35 uur, waar hebben we het over, zegt Herman Sterken.

En dat voor een beroepsgroep die met grote voertuigen over een steeds drukker wordend wegennet rijdt. Het is een druppel op een gloeiende plaat. Bovendien is ’blokken’ en ’schoolbanken’ er helemaal niet bij.

De cursussen voor de zgn. Code 95 op het rijbewijs zijn zeer praktisch. Bijvoorbeeld het omgaan met rij- en rusttijden, verkeerseducatie, leefstijl bij onregelmatig werken, ehbo en voertuigbeheersing (het nieuwe rijden). Stuk voor stuk nuttig. Met leeftijd heeft dat niks te maken. Iedere chauffeur die zichzelf een professional vindt, zal dat onderschrijven.

Werkgevers in de vervoerssector die klagen, dat door het volgen van een cursus van 35 uur het personeelstekort toeneemt heb ik een tip. Kijk eens serieus naar het loon van de chauffeurs en hun secundaire arbeidsvoorwaarden en doe niet zo schamper over de broodnodige veiligheid van het eigen personeel.

Voor de helderheid. Ik ben 65+ en in bezit van code 95.

Herman Sterken, Castricum