Nieuws/Wat U Zegt
2382300
Wat U Zegt

’Bang om oud te worden’

Jan Muijs is geschrokken van de bevindingen van de Consumentenbond in de thuiszorg. Je bent gewoon bang om oud te worden, zegt hij, want je zult maar overgeleverd zijn aan ondeugdelijke thuiszorgorganisaties.

De Consumentenbond slaat alarm over wantoestanden in de thuiszorg. Op zowat alle fronten gaat het fout, doordat er geen of veel te weinig gekwalificeerd en bevoegd personeel in dienst wordt genomen.

In 2016 en 2017 werden in totaal 81 meldingen gedaan van ernstige incidenten als direct gevolg van thuiszorg, waarbij 41 mensen overleden. En dan heb je het onder andere over val- en tilongelukken en mensen die gewoon gestikt zijn in hun eten of drinken.

Een schrikbarende uitkomst. Je bent gewoon bang om oud te worden, want je zult maar overgeleverd zijn aan dergelijke thuiszorgorganisaties.

En de Inspectie dan? Die signaleert wel maar doet er verder ook weinig of niets mee. Daar denken ze waarschijnlijk: beter slechte zorg dan helemaal geen zorg. Het wordt hoog tijd, dat de Tweede Kamer vragen gaat stellen en ingrijpt, want zo kan het niet langer.

Jan Muijs, Tilburg