2389153
Wat U Zegt

’Pas je leefritme aan, drink voldoende en houd siësta’

Uitslag Stelling: Aardig gewend aan de hitte

Veel stemmers op de Stelling van de Dag (58%) hebben zich inmiddels aangepast (of neergelegd) bij de hitte. „En dat is maar goed ook”, zo klinkt het, „want het is hoogzomer, volop zon, tropische temperaturen en wie weet wat er nog aan zit te komen...”

Twee derde van de respondenten is er dan ook van overtuigd dat we in Nederland meer van dit soort perioden gaan meemaken. Een grote meerderheid (83%) vindt daarom dat Nederlanders zich in de toekomst beter moeten wapenen tegen hoge temperaturen en droogte. „We zullen ons moeten aanpassen”, stelt een deelnemer. „En dat heeft flinke gevolgen, we moeten anders bouwen, hogere dijken en andere landbouwproducten.”

De Europese Unie gaat boeren compenseren die hun oogst zien verpieteren door de droogte. Twee derde van de stemmers vindt dit een goed plan. „Boeren hebben het al zo moeilijk om het hoofd boven water te houden”, valt een respondent deze beroepsgroep bij. Een ander vindt het droge weer vallen onder het bedrijfsrisico. „We gaan kledingwinkels nu toch ook niet compenseren omdat ze niks verkopen?”

Als gevolg van de mislukte oogsten gaan levensmiddelen duurder worden, denkt maar liefst 90% van de stemmers. Een respondent vermoedt een complot. „Dat producten duurder worden, heeft niks met de hitte of droogte te maken. Vaak wordt misbruik gemaakt van het goede of slechte weer om de prijzen te verhogen.” Iemand anders merkt dat veel boodschappen juist goedkoper worden. „De tomaten en sperziebonen groeien nu als gekken en zijn spotgoedkoop. Lekker hoor.”

Over de drinkwatervoorziening hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken, zo verzekeren de waterbedrijven ons. Het merendeel van de stemmers gelooft dat dit inderdaad zo is. Het sproeiverbod dat geldt in delen van het land is nodig, vindt iets meer dan de helft. „Schandalig dat mensen hun tuin sproeien met drinkwater”, meent een respondent. „Gras wordt vanzelf weer groen en in het voorjaar komt er weer volop blad aan de bomen.”

Door de hitte heeft een aantal bevolkingsgroepen het extra zwaar. Het meest leven de respondenten mee met degenen die buiten moeten werken, zoals stratenmakers en bouwvakkers. „Ik vind het onaangenaam omdat ik als postbezorger altijd op het heetst van de dag moet werken”, schrijft een respondent. Werkgevers zouden soepeler moeten zijn. „Het is niet normaal om nu door te werken.” Ouderen zuchten ook onder de hitte: „Geef ze gratis ventilatoren”, stelt iemand. Een ander: „Ik ben er klaar mee. Maar ja, wat doe je eraan? Het wordt bij je thuisgebracht...”

Wat opvalt is dat, hoewel er zeker volop wordt gefoeterd, twee derde (66%) van de stemmers het tot nu toe een prima zomer vinden. „Ik kan er goed tegen. Je niet druk maken en voldoende drinken.” Velen kijken wel uit naar een verfrissend buitje: „En dan ’s nachts wat regen, daarna de hele dag weer zon. Dat zou ideaal zijn.” Stemmers geven aan dat ze hun leefritme hebben aangepast aan het weer. „Vroeg op, boodschappen doen en na de lunch rustig aan doen.” Meerderen pleiten voor het instellen van een siësta.

Hoe dan ook, uiteindelijk komt de verkoeling: „Enorme hoosbuien, vermoed ik”, stelt iemand. „En dan gaan we daar weer over liggen miepen. Klagen doen we toch altijd...”