2399752
Wat U Zegt

’Roken eigen keus, maar ruim je peuken op’

Het is mensen hun eigen keus om te roken, maar laat andere daar dan geen last van hebben en ruim je rotzooi op, benadrukt Niels J. Kooijman.

In Amsterdam-Noord is op initiatief van een huisarts een rookvrije straat ontstaan en worden rokers aangesproken en gewezen op een rookvrije omgeving. Al langere tijd wordt gediscussieerd over rookvrije terrassen, en recent werd er een Rotterdams initiatief gelanceerd een rookvrije omgeving rond het Erasmusziekenhuis en de universiteit te realiseren.

In het Amsterdamse Vondelpark mag nog gerookt worden, maar hoe lang zal het nog duren eer het in navolging van bijvoorbeeld het Central Park in New York ook rookvrij zal wordt verklaard?

Zondag wandelde ik door het park, dat wel op één grote asbak leek. Alle grasvelden lagen bezaaid met sigarettenpeuken. Onfatsoenlijk van de rokers om hun peuken niet op te ruimen. Er bestaat al niet veel sympathie voor rokers in de openbare ruimtes en dit maakt het er niet beter op.

In Zuid-Frankrijk stond bij de opgang van een naturistenstrand een groot aantal glazen potjes. Het verzoek aan de rokers was om die als asbak te gebruiken en na het strandbezoek weer terug te plaatsen. Een fantastisch initiatief waar goed gebruik van gemaakt werd. Het kan dus ook anders.

Niels J. Kooijman