2405258
Wat U Zegt

’Iran bedreiging voor wereldorde’

Na het opzeggen van de overeenkomst met Iran heeft de overheid van de VS aangekondigd geen zaken meer te willen doen met bedrijven als zij ook niet hun handelsactiviteiten met Iran beëindigen. Daar kun je van alles van vinden, meent M. van Zeist, maar het maakt wel duidelijk dat de VS Iran als een serieuze bedreiging voor de wereldorde beschouwen.

En niet langer uit louter economische overwegingen de machthebbers in dat land de mogelijkheid wensen te bieden om hun nucleaire ambities te financieren.De reactie van de EU hierop getuigt van een gebrek aan realiteitsbesef en overschatting. En de realiteit is dat Iran geen vredespolitiek voert, maar actief strijdt voor uitbreiding van haar (Sjiitische) macht in het Midden-Oosten. Zelfs een blinde ziet dat hieraan religieuze motieven ten grondslag liggen, en zelfs een dove hoort dat Iran er nog altijd naar streeft om Israel van de kaart te vegen. Niet vreedzame co-existentie maar overheersing is hun doel.

De EU overschat haar invloed in een poging om middels wetgeving Europese bedrijven trachten te verplichten om zakelijke overeenkomsten met Iraanse bedrijven te handhaven. Ik moet het eerste bedrijf of land nog zien wat handel met Iran verkiest boven zaken doen in de VS. De reactie van de EU is naïef en kansloos.

M. van Zeist, Apeldoorn