Nieuws/Wat U Zegt
2407042
Wat U Zegt

’Minister, maak haast met telefoonban voor fietsers’

Uitslag Stelling: Alleen oog voor schermpje

Bellen en appen op de fiets moet worden verboden, en snel ook, vindt 94% van de stellingdeelnemers. „Ze zien niks, horen niks, slingeren over de weg en als je er iets van zegt krijg je een grote mond. Maak haast met wetgeving, zodat je streng kunt straffen.”

Vorig jaar kondigde verkeersminister Van Nieuwenhuizen aan dat ze van plan was vanaf komend jaar het gebruik van de smartphone op de fiets strafbaar te stellen. Maar er is nog altijd geen voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Zoals het er nu uitziet – ’nieuwe wetten kosten nu eenmaal tijd’ – gaat het op vroegst 2020 worden.

Veilig Verkeer Nederland en de Vereniging Verkeersslachtoffers zijn het wachten beu. Zij wijzen op het gestegen aantal fietsdoden en hameren op een wettelijk verbod. Stemmers staan daar vierkant achter, zo blijkt: „Zelf ben ik al verschillende malen met de fiets bijna tegen lui aangereden die op hun schermpje zaten te koekeloeren en gewoon op ’mijn’ rijhelft zaten. En dan nog schelden ook, die maniakken. Dus kom op met die wet. Dat kan gewoon heel snel, als je maar wil. Maar dat laatste ontbreekt kennelijk.”

„Vooral tienermeiden maken er een potje van”, ziet iemand bijna dagelijks. „Ik woon vlak bij een middelbare school. Ze zijn helemaal van de wereld en rijden als kippen zonder kop als ze met die telefoon bezig zijn.”

„Regelmatig kom ik moeders tegen met een kindje achterop en een telefoon in de hand. Levensgevaarlijk. Ze doen het omdat ze weten dat ze er toch wel mee wegkomen.”

Veel stemmers (82%) vinden het opmerkelijk dat Nederland ’fietsland’ achterloopt op bijvoorbeeld Spanje waar wél wordt bekeurd en de boete 200 euro bedraagt – in België is het 110 euro en in Duitsland 55 euro. Opmerkelijk: de helft van de respondenten (47%) vindt voor ons land een boete van 230 euro op zijn plaats, hetzelfde bedrag dat automobilisten kwijt zijn als ze worden gesnapt met hun smartphone in de hand.

„Gewoon de telefoon afnemen”, stelt een deelnemer voor. „Dan is men gelijk alle contacten, foto’s en geschiedenis kwijt. Dat maakt indruk. Een boete werkt toch niet bij een pakkans van nul.”

„Als ik mijn eigen kinderen betrap kunnen ze hun mobieltje en fiets voorlopig vergeten en lopend naar school”, schrijft een ouder. En: „Alsjeblief ook voor scooters/brommers/snorders! Mijn zoon is een tijdje terug in de berm gereden en gevallen (met gelukkig geen grote gevolgen) omdat hij een ander muziekje wilde horen! Hij heeft me moeten beloven dat hij van zijn telefoon afblijft. Je hoopt dat hij dat doet.” Stemmers benadrukken dat een verbod alleen zin heeft als er ook wordt gehandhaafd. „De politie kijkt er niet naar om, dat is het probleem”, geeft iemand aan. „Het lijkt mij nuttiger als er meer controle komt op automobilisten. Bij 120 km/u is de smartphone veel gevaarlijker dan op een fiets.” Een enkeling: „Voor mij moet het gewoon mogen...”

„Doorvoeren zo’n wet, met voorrang”, is echter het meest gehoord. „Appende en bellende fietsers zijn gevaarlijk bezig, ook degenen die met oortjes in naar muziek luisteren.” Een reactie: „Wet is prima, dan weet je waar je aan toe bent, maar voorlichting op scholen vind ik ook zinvol. Zo’n verhaal over de verongelukte Tommy-Boy zal er bij de jeugd behoorlijk inhakken, denk ik. Bij mij in elk geval wel...”