Nieuws/Wat U Zegt
2411506
Wat U Zegt

’Boerka staat symbool voor onvrijheid’

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Ik heb me bijzonder gestoord aan de uitspraken van de onlangs afgetreden Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson over vrouwen in boerka (’het zijn net brievenbussen’). Die zijn ongenuanceerd en kwetsend.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Ik realiseerde me tegelijkertijd dat we in de westerse samenleving inmiddels een generatie hebben waarin vrouwen geëmancipeerd zijn, minstens evengoed opgeleid als mannen en dat zij zich op dezelfde arbeidsmarkt kunnen begeven, waardoor ze zelfstandig en onafhankelijk kunnen zijn. Vrouwen en mannen zijn gelijkwaardig, beiden in staat keuzes te maken en invulling te geven aan het leven.

Waarin ik het wel eens ben met Boris Johnson en zijn boerka-uitspraken is dat het een verkeerd signaal afgeeft aan de jeugd. Jongeren in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland krijgen allemaal de kans aan hun toekomst te werken, door onderwijs.

Scholing geeft iedereen de mogelijkheden zichzelf te ontwikkelen tot professional met toekomstperspectief. Dat is echte vrijheid!

Helaas is de boerka of nikab een teken van onderwerping. Daarom zou ik ze liever niet in het straatbeeld zien. Niet terug naar de tijden dat vrouwen ondergeschikt waren.

Marie van Asch