2483862
Wat U Zegt

’Student voor de klas is onverantwoord’

Student voor de klas? Het voorstel laat zien dat hoe triest het in Nederland gesteld is met de kijk op het onderwijs, vindt I. Winkens.

Het is een beroep waar passie en zeer brede kennis gevraagd wordt, waar werknemers bereid zijn om, tussen 8 en 18 uur en daarna thuis ook nog, hard te werken. Doorzetters die verantwoordelijkheid kunnen dragen voor dertig kinderen met al hun plussen en minnen binnen passend onderwijs.

Daarnaast moeten ze zoveel mogelijk kinderen laten excelleren, want daar zijn percentages aan gesteld. Welke student kan dat? Welke collega mag dan de overige verantwoordelijkheden dragen naast die van zijn eigen groep?

Ervaren leerkrachten geven al aan dat dit, met alles wat er van leerkrachten verwacht wordt, steeds moeilijker wordt. Een enkele student met leiderschapskwaliteiten zou het wellicht kunnen. De meeste enthousiaste pabostudenten zullen op deze manier, nog voor ze afgestudeerd zijn, hard wegrennen. Dat maakt het tekort alleen maar groter!

Beste ministers, zorg dat er geld terecht komt op de juiste plaatsen en dat de komende jaren flink geïnvesteerd kan worden. Dit geldt overigens niet alleen voor ons onderwijs!

I. Winkens, Puth