Wat U Zegt/Columns
249447
Columns

Teun en Tour

Nantua -Chambéry 181 km

Let op, vandaag zal de toekomstige winnaar van deze 104e Toureditie zich melden in de voorste gelederen. De ’koninginnenrit’ van deze Tour, met zeven bergen op het programma, waarvan twee van buitencategorie, staat voor de deur en is meedogenloos uitgedokterd door de Tourdirectie. De renners kunnen hun borst nat maken, want het begint al na de start in Nantua.

Reeds bij de eerste zestien kilometers worden de renners op de beklimming van de Côte des Neyrolles getrakteerd op zo’n zeven procent stijgingspercentage. Achter in het peloton zullen de passagiers van de bus zich melden. ’De bus’ is in wielertermen het gezelschap dat op tijd aan de finish moet komen, waarbij de fietsende buschauffeur als een computer met seconden en minuten rekent en het tempo bepaalt.

Met hulp van de familie heb ik in het verleden al vele keren op de Grand Colombier bevriende renners ’koude’ drankjes aangereikt. Ik heb menig sprintje bergop gelopen met schreeuwende aanmoedigingenen en kreeg veelal met het uitdelen van bidons steun en hulp van mijn zoontje, die overigens jaren later profwielrenner is geworden.

„Duwen, duwen” of „ Poussez, poussez” riepen ze meestal, maar met de armen vol bidons was dit onmogelijk.” Na vijftig meter moest ik altijd lossen en kon ik slechts mijn vrienden zoals Knetemann en Hennie Kuiper hijgend en starend in de verte gedag zwaaien.

Oud wielrenner Rini Wagtmans heeft dit altijd gewaardeerd, in een interview zei hij laatst: „Die Eyk stond altijd op de juiste plaats.” Speciaal voor de Tour is in de doorkomstplaats Seyssel de supermarkt „Carrefour Market” vandaag van 8.30 uur tot 12.30 uur geopend. Kom op Nederlandse toeristen, haal wat lekker fris voor de Hollandse jongens in het peloton!