Wat U Zegt/Columns
2644733
Columns

Gang van zaken rond Stintverbod roept vragen op

Terwijl Oss zich voorbereidt op een herdenkingsbijeenkomst na het afschuwelijke ongeval met de Stint waarbij vier kinderen om het leven kwamen, ontvouwt zich een juridische strijd rond het verbod van de elektrische bakfiets.

Een kinderdagverblijf spant een kort geding aan om het verbod van tafel te krijgen. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) verklaart echter dat haar besluit om de ruim 3000 Stints van de weg te halen, zorgvuldig tot stand is gekomen.

Vreemd genoeg zag de minister kort na het ongeluk nog geen aanleiding voor een verbod. Uit nieuw onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport bleek deze week opeens dat de Stints plotseling kunnen stilvallen of dat de rem niet goed werkt. Ook zou de fabrikant sinds de introductie van de Stint wijzigingen hebben doorgevoerd die niet werden gemeld.

Gezien deze voorlopige bevindingen van de inspectie – onder andere onderbouwd met eerdere meldingen van incidenten bij de Amsterdamse politie – is het beter het zekere voor het onzekere te nemen.

De gang van zaken roept echter wel vragen op over het eerdere toelatingsonderzoek naar dit kwetsbaar ogende vervoermiddel. Het lijkt erop dat destijds niet zorgvuldig genoeg is gekeken naar de potentiële risico’s.