26723
Wat U Zegt

Evenementen beter beveiligen maar geen politiestaat

’Leven met risico aanslag’

1 / 2

De aanslag op een kerstmarkt in Berlijn heeft de deelnemers aan de Stelling van de Dag geschokt. De meerderheid (67 procent) meent dat grote evenementen in ons land beter beveiligd moeten worden vanwege de terreurdreiging.

1 / 2

Voor- en tegenstanders zijn het erover eens dat het een kwestie van tijd zal zijn dat ook in Nederland een aanslag zal worden gepleegd. „Ik verwacht hier ook terreur”, laat een deelnemer met volle overtuiging weten. Deze opinie wordt door de meesten gedeeld. Maar direct rijst de vraag: „Kun je je hier wel op voorbereiden?” De meerderheid vreest van niet, en zeker niet als terreuracties worden voorbereid door zogeheten ’lone wolves’. De aanslagen in het buitenland bewijzen dit, menen de meesten. „Iedere plek waar veel mensen bij elkaar komen is een potentieel doelwit. Honderd procent veiligheid bestaat niet zonder onze samenleving te ontwrichten. Dat moeten we deze terroristen ook niet gunnen”, benadrukt een deelnemer. Een kleine meerderheid (51 procent) denkt zelfs dat terrorisme een onuitroeibaar fenomeen is.

Hoewel de meesten stellen dat grote evenementen beter beveiligd moeten worden, zijn velen ook zeer gesteld op de vrijheid in ons land. Menigeen wijst ’draconische maatregelen om veiligheid te garanderen resoluut af’ want dat zou Nederland veranderen in een politiestaat. Zo betoogt een respondent: „Je kunt niet alles maximaal beveiligen. Dat is onmogelijk, te duur en zou het plezier uit het leven weghalen.” De verzuchting ’We zullen er helaas mee moeten leven’ klinkt geregeld in veel reacties.

De meesten zien in de Berlijnse aanslag een vervolg van de terreuractie in Nice eerder dit jaar. Daarbij werd door de dader ook een vrachtauto als moordwapen ingezet om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Dit voorval werd destijds toegeschreven aan Islamitische Staat (IS). Velen veronderstellen dat ook nu IS het brein is achter de aanslag op de kerstmarkt. Sommigen vrezen dat de radicale moslimorganisatie een ’kerstoffensief’ in petto heeft.

Velen menen dat de autoriteiten, maar ook mensen op straat waakzaam moeten zijn op verdachte situaties. Verder dragen velen oplossingen aan om grote festijnen te beveiligen. Een deelnemer somt op: „Toegang blokkeren met containers. Bij de entree moeten degelijk bewapende bewakers staan. En op markten bijvoorbeeld moeten bewakers surveilleren. En alle bewakers moeten zorgvuldig worden gescreend.” Anderen zoeken het in ’immigratie verminderen, c.q. stoppen’. Verder moet veel stringenter worden opgetreden tegen salafistische imams die een soort parallelle moslimsamenleving creëren die gelovigen gebieden volgens islamitische gebruiken en regels leven. Zo bleek recent dat de imam van de Utrechtse AlFitrah-moskee de gelovigen verbiedt criminele moslims aan te geven. Dit soort islamitische voorgangers moeten het liefst direct worden uitgewezen.

De meerderheid (95 procent) meent dat kerstmarkten in Nederland niet moeten worden afgelast vanwege de aanslag in Berlijn. Als we dit zouden doen, dan geven we ons ’gewonnen’ en hebben terroristen hun zin, luidt de algemene opinie. Ondanks onzekerheid en angst zullen zeker zes op de tien deelnemers gewoon een kerst- of ander groot festijn bezoeken.

René van Zwieten