2750978
Wat U Zegt

’Liever in file dan op fiets naar werk’

Al tientallen jaren kennen we in ons land de fietsenplannen van bedrijven. Al die plannen zijn uiteindelijk op niets uitgelopen, aldus Jan Muijs.

Acht academische ziekenhuizen hebben het plan opgevat om binnen drie jaar duizenden medewerkers (circa tien procent) uit de auto en op de fiets te krijgen.

Ook andere bedrijven, waaronder Tata Steel in IJmuiden, attractiepark de Efteling en Schiphol Group, koesteren die wens en gaan aan de slag met vergelijkbare regelingen.

Het is slechts een onderdeel in een groter proces van D66-staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) om 200.000 forensen uit de files en op de fiets te krijgen.

Al tientallen jaren kennen we in ons land de fietsenplannen van bedrijven. Veel mensen maakten hiervan gebruik om goedkoop een fiets aan te schaffen en daar bleef het verder ook bij. Al die plannen zijn uiteindelijk op niets uitgelopen.

De start van het project begint al ongelukkig. Juist voor het begin van de koude, natte en glibberige seizoenen. De wens om meer te gaan fietsen zal ook nu niet meer dan ijdele hoop blijken te zijn en zal wederom tot niets leiden. Het zijn alleen de fietsleveranciers die er garen bij spinnen.

We zijn nu eenmaal verknocht aan onze auto en nemen de ongemakken ervan op de koop toe. Wat dat betreft hebben we niets geleerd van het verleden.

Jan Muijs, Tilburg