Wat U Zegt/Columns
29920
Columns

Uitgedacht

De verkiezingen zijn pas over een kleine drie maanden, maar het nieuwbakken partijtje Denk valt reeds uiteen. Kopstukken gaan rollebollend over straat na het plotselinge vertrek van Sylvana Simons. Denk was bedoeld voor de boze allochtone stem, maar heeft nu ruzie met zichzelf. Het kan verkeren.

Het vertrek van Simons komt allerminst als een verrassing. Van meet af aan was duidelijk dat de aandachtszieke presentatrice zich moeilijk zou kunnen conformeren aan de agenda van de gewiekste Turks-Nederlandse oprichters van Denk, de voormalige PvdA’ers Tunuhan Kuzu en Selcuk Öztürk. Volgens de Surinaams-Nederlandse Simons voelde ze zich ongemakkelijk bij de polariserende rol van Denk en de conservatieve denkbeelden van haar moslim-partijgenoten. Van polarisatie weet Simons zelf evenwel alles af. De pot verwijt hier de ketel. Haar opvattingen zijn bovendien warrig; ze wisselen nogal eens.

Simons richt nu een eigen partij op. Dat betekent dat de vuist voor de boze allochtone stem verbrokkelt en daarmee de kans op vertegenwoordiging in de Kamer slinkt. Ego’s en machtshonger prevaleren, net als recent gebeurde bij de mannen achter het succesvolle Oekraïne-referendum, die allemaal met eigen partijtjes naar het pluche dingen. Dit alles toont misschien dat de democratie springlevend is. Het maakt de keuze in het stemhokje ook makkelijker. Een beetje kiezer vergooit zijn stem namelijk niet aan dit soort narcistische flauwekul.