Nieuws/Wat U Zegt
3116050
Wat U Zegt

’Universiteit Utrecht de weg kwijt’

Meer halalvoedsel en een speciaal ramadanrooster moeten voor meer diversiteit zorgen op de Universiteit Utrecht, want die is te wit. Jan Muijs dacht dat het om een grap ging, maar niets is minder waar.

Een commissie van de Universiteit Utrecht geeft derhalve in een nieuw rapport een aantal suggesties aan om de verschillen met andere culturen te verkleinen, zodat die zich in ons land meer thuis gaan voelen. De inzet: een speciaal ramadan-rooster, een gebedsruimte creëren met een gescheiden ingang voor mannen en vrouwen en het aanbieden van halal voedsel, om er maar een paar te noemen.

En die lijst kan nog gemakkelijk worden aangevuld met andere eisen die op zijn minst de wenkbrauwen doen fronsen.

Ik kon een glimlach niet onderdrukken. Leuk gevonden en ik dacht meteen aan een schalkse knipoog met het oog op het naderende carnaval. Maar niets is minder waar. Ze zijn daar bloedserieus. En volgens mij helemaal de weg kwijt! Hoe kun je zoiets alleen maar bedenken, laat staan uiten!

Denk je ook maar één moment, dat zoiets als een ’verwitting’ ook in Saoedië Arabië en andere islam-landen mogelijk zou worden en daar westerse ideeën aan de universiteiten zouden worden geïntroduceerd? Durf het daar alleen maar eens uit te spreken en ze vinden je nooit meer terug.

Laten we dus vooral gewoon blijven doen en andere culturen laten zien hoe het ook kan én mag! Misschien verandert er dan ooit nog wel eens iets in de Arabische wereld.

Jan Muijs, Tilburg