Nieuws/Wat U Zegt
318480763
Wat U Zegt

’Handen af van ons pensioen’

De huidige ’pensioenproblematiek’ is volgens lezer Chris Kipp te wijten aan het niet bestaan van een relatie tussen het presteren van de pensioenfondsen en de in 2008 ingevoerde rekenrente en daarvan afgeleide beleidsdekkingsgraad.

Na invoering van de huidige rekenrente kelderde de dekkingsgraad van 144% in 2007 direct tot waarden rond de 100% en nu zelfs onder de 100%. Het totale opgebouwde pensioenvermogen in deze periode groeide van 0,7 naar 1,6 biljoen euro.

De pensioenfondsen hebben dus fantastisch goed gepresteerd: zelfs bij 0% rendement en geen premie-inleg meer, kan er nog 50 jaar pensioen worden uitbetaald. Dat pensioenvermogen is hard, de mislukte rekenrenteregel een gedrocht. Toch dreigen kortingen.

Het heeft er alle schijn van dat minister Koolmees halsstarrig weigert een duidelijk mislukte rekenregel aan te passen over de ruggen van miljoenen (ook toekomstige) pensioengerechtigden.

Het wordt wellicht tijd voor een meer existentiële vraag voor bonden, pensioendeelnemers en pensioenfondsen. In hoeverre moeten wij toestaan dat overheid en DNB zich bemoeien met ons toekomend pensioengeld?

Chris Kipp, Apeldoorn