320065
Wat U Zegt

Deelnemers niet te porren voor portret over Klaver

Uitslag stelling: ’Jesse’ is pure propaganda

BnnVara doet er goed aan de documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver niet uit te zenden, vindt een dikke meerderheid van de stellingdeelnemers. „Een docu uitzenden, gemaakt door iemand van GroenLinks, is een dom plan”, oordeelt iemand. BnnVara doet er goed aan de documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver niet uit te zenden, vindt een dikke meerderheid van de stellingdeelnemers. „Een docu uitzenden, gemaakt door iemand van GroenLinks, is een dom plan”, oordeelt iemand.

Het was de bedoeling dat ’Jesse’ op 4 september zou worden uitgezonden, maar daar zag BnnVara vanaf na een storm van kritiek. De NPO maakte zich zorgen omdat de objectiviteit van de film in twijfel werd getrokken, terwijl politici spraken van een ’langerekte partijspot gefinancierd met belastinggeld’. Daar is maar liefst 92 procent het roerend mee eens. „Zoals een twitteraar zei: ’Bart de Graaf zou zich omdraaien in zijn graf’.

„De arrogantie van BnnVara die een politieke mening wil doorduwen op kosten van de belastingbetaler, is stuitend”, briest een lezer. Een ander denkt dat het voor veel mensen een bevestiging is dat de publieke omroep een links bolwerk is, en verre van onpartijdig. „Vooral het eenzijdig belichten van GroenLinks is een groot probleem.”

Maar dit is voor slechts 4 procent het meest bezwaarlijk, het feit dat hier belastinggeld aan te pas komt, vindt driekwart het grootste probleem. Tegelijkertijd heeft 66 procent er ook moeite mee als een commerciële omroep ’Jesse’ zou uitzenden.

Uit de reacties blijkt dat er eveneens veel lezers zijn die de kritiek op ’Jesse’ hypocriet vinden. Zij spreken van een ’hetze’, vanuit ’rechts’.

„Er worden zoveel stomme programma’s gemaakt met belastinggeld. Dit was eindelijk eens iets interessants. Ik had het best willen zien”, klaagt iemand. „Een documentaire over Mark Rutte of Geert Wilders had minder problemen gegeven”, speculeert een ander die de film ook graag wil zien. „Het gaat om een opleving van GroenLinks, zoals de opkomst van Barack Obama in Amerika. Het was uniek om te zien hoe hij mensen achter zich kreeg. En nee, ik ben geen GroenLinks-stemmer.”

De maker van de documentaire, Joey Boink, kon als oud-medewerker van GroenLinks dichtbij Klaver komen, maar slechts 9 procent vindt het jammer dat we nu misschien unieke beelden moeten missen. Maar weinig mensen geloven dat Boink, die ook bevriend raakte met Klaver, kritisch kon filmen. BnnVara had wel toegang tot het ruwe materiaal en eindredactionele verantwoordelijkheid, maar daarmee wordt de film niet objectiever, denkt driekwart van de respondenten.

Sowieso is de meerderheid niet te porren voor een portret over Klaver, daar vinden ze hem gewoonweg niet interessant genoeg voor. „Wat heeft hij nou bereikt”, vraagt een lezer zich af. „Jesse of geen Jesse, het blijft de vraag wat onafhankelijk is.

Vooral de publieke omroep moet geen propagandamachine zijn”, benadrukt een deelnemer nog maar eens. Ook moet er meer openheid komen over hoe de NPO belastinggeld gebruikt. Zo hoeven omroepen niet bekend te maken wat de kosten per programma zijn, daar moet volgens een meerderheid verandering in komen.

BnnVara zit nu met een betaalde, maar niet te uit te zenden documentaire in haar maag. Slechts 13 procent vindt het zonde van het geld als de film op plank blijft liggen. „Dan maar uitzenden, dan kunnen we tenminste zelf beoordelen hoe erg die documentaire is.”